Linda

    Jag undrar vilka högskoleutbildningar/universitetsutbildningar som kräver psykologi 1, 2a och 2b. Ni har tidigare skrivit att: "så vitt jag vet" krävs det inte psykologi för några utbildningar... i en annan fråga/svar som jag har sett här. Jag vill ha reda på varför detta ämne finns som obligatoriskt i vissa program på gymnasiet? Förr krävde polishögskolan psykologi väl? Varför har man tagit bort det? Tack på förhand?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Linda,

    att psykologi skulle vara ett obligatoriskt ämne på gymnasiet är "sanning med modifikation".
    För det första så ingår det ämnet inom programgemensamma ämnen eller inom inriktning på få gymnasieprogram
    och
    för det andra, så kan rektor genom beslut om Individuellt anpassat program ersätta kurser i psykologi med andra kurser.
    Läser man mot examensbevis på komvux behöver man inte alls läsa psykologi. Det kan också vara så att psykologi ej erbjuds på komvux i alla kommuner.
    I VO, SA och EK ingår psykologi 1 som en kurs inom programgemensamma ämnen och med är är obligatorisk för alla elever på SA och EK, oavsett inriktning och för alla elever på VO då programmet saknar inriktningar (och detta gäller i alla andra fall än när det finns beslut om Individ.anpassat program), vilket man kan se i programplanen för EK och i programplanen för SA.
    På HU ingår psykologi 1 som en kurs inom inriktningen Kultur och med det blir obligatorisk för de som läser den inriktningen. Se programplan för HU.
    På EK ingår psykologi 2a som en kurs inom inriktningen Juridik och med det blir obligatorisk för elever som läser den inriktningen. Se programplan för EK.
    Programplan för VO finns att se här.

    Allmänt gäller
    Behörighet som krävs inför utbildningar förändras - av olika anledningar. Exakt varför psykologi ej krävs inför polishögskolan och någon utbildning på svenska högskolor och universitet, kan vi på FRåGA SYV inte svara på.
    Det inte omöjligt att godkänt betyg i någon eller några kurser i psykologi på gymnasial nivå kommer i framtiden börja krävas inför någon eller några eftergymnasiala utbildningar.

    Frågor och svar taggade med '#polishögskola' (3 st.)

    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Sven

      Hur blir man polisutredare?

      Mitt namn är Sven och jag går i trean på gymnasiet. Jag undrar hur man blir polisutredare och vilka betyg som krävs. Skulle också vara intressant att veta hur lågnt tid utbildningen tar.

      Anna: : Hej Sven, med Polisutredare - menar du Civil utredare >> eller Mordutredare >>? Eller kanske är du intresserad av yrket Kriminolog? Beroende på vilket yrke du menar, finns det olika vägar att... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga