Daniella
    Hej,
    Det finns många naturtekniska basår att välja på men många ger behörigheten för A9 men jag vill ha behörighet för A13.
    Har hittat Umeå och Göteborgs Universitet som ger A13 behörighet men finns det fler universitet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Daniella,
    det är NATURVETENSKAPLIGA basår (ej Tekniska) som har för avsikt att ge A-13 behörighet. Alla de basår som heter "Naturvetenskapligt" basår - bör ge A13 behörighet. Se gärna listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=Naturvetenskap. Ex. finns det info om Naturvetenskapligt basår på Linnéuniversitetet - se https://lnu.se/program/naturvetenskapligt-basar.

    • : Hej,
    • : Hej och tack för svaret. Jag ska kolla på Linnéuniversitetet.
    • Anna : Man kan läsa samma kurser som ingår i Naturvetenskapliga basår på högskolenivå - även på Komvux och på folkhögskolorna. Vi rekommenderar söka överallt samtidigt och i fall man får plats på flera ställen, kan man välja sen. :)
    • : men om man söker till komvux kommer väll betygen påvärkas?
    • Anna : Ja, får du lägre betyg i kurser du läser på komvux, än genomsnittet av dina betyg från gymnasiet - får du lägre jämförelsetal; men om du får Högre betyg på komvux, än ditt nuvarande genomsnitt, kommer du få Högre /bättre/ jämförelsetal. Om du inte kommer in på basåret på högskolenivå, och inte söker till Komvux - blir du i så fall inte behörig och får med det ingen chans att komma in på den utbildning på högskolenivå som du önskar komma in på.
    • : Jag kommer in på basåret då jag har 20 i jämförelsetal så det kan ju bara sänkas om jag inte får högsta betyg även där. Har ångrat mig då jag läser på ekonomiska men vill nog hellre bli läkare. Problemet är att jag behöver Ma4 Ke2 Bi2 och Fy2 och det verkar som det bara är Umeå, Göteborg och Kalmar som har det basåret vad jag kan hitta.
    • Anna :

      Utbildningsutbud kan förändras. Vilka kurser och program på universiteten och högskolorna kommer att bli sökbara med start  Våren 2019 blir klart till 15 september 2018 och vilka utbildninar blir sökbara till Hösten 2019 blir helt klart till den 15 mars 2019.
      Tips: kontakta studievägledningen på de högskolor/universitet där du önskar läsa Naturvetenskapligt basår och fråga om de har planer på att införa den möjligheten. Det brukar finnas "allmän" eller "central" vägledning på lärosätena; finns det inte någon allmän/central vägledning - vänd dig till studievägledare på de naturvetenskapliga utbildningar.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'poängsystemet på gymnasiet' (1 st.)

    • wilma

      Poängsystemet på gymnasiet?

      Jag har nyligen börjat gymnasiet och jag förstår inte poängsystemet alls! Det står att jag kan få hundra poäng per ämne. Men beror inte det på vilket betyg jag får? Vad får jag för poäng om jag får; A, F och får jag över huvud taget några poäng för F? Snälla någon förklara detta för mig för jag...

      Anna: : Hej Wilma! 100 poäng per kurs mäter kursens STORLEK. En 100 poängskurs på gymnasiet = ca 100 undervisningstimmar + ca 100 timmar för läxor, grupparbete, självstudier. Man läser, normalt sett, 2500 poäng under 3 år på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga