1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej! Du kan boka tid med kurator på din skola för att diskutera hur du känner, bl.a pga du upplever dig orättvist bedömd i några ämnen.
    Det är inte förbjudet att vända sig till utbildningsförvaltningen (både i den kommunen där du är folkbokförd och i den kommunen där din skola ligger - om det är olika kommuner), dock tror jag tyvärr att du får svar att du måste prata med personal på din skola - i första hand med lärarna som satt betygen, och sedan med rektorn.
    Att få ett högre betyg om betyget är redan "satt" är i princip omöjligt. Har funnits några mycket få fall när F blev ändrad till E, men känner inte några fall då E blev höjt (i andra fall när läraren har "blandat ihop" eleverna och satt fel betyg pga "mänsklig faktor" - t.ex kan fler än en elev heta Anna Johansson eller Erik Andersson, så kan läraren sätt "på dem" "varandras betyg"... hoppas du förstår vad jag menar).
    Det är lärarens kompetens och ansvar att sätta betyg. I många ämnen är det mycket svårt att sätta 100%-rättvisa betyg då bedömningar och "sammanvägningar" behöver göras.
    På en skola är det rektorn som är ytterst ansvarig, men rektorn kan inte beordra lärarna att höja betygen. I extrema fall har det hänt att rektorn satt "rektorns betyg" men det får endast bli E, ej högre. Rektorn kan alltså ändra från F till E, men får ej sätta högre betyg än E. Ändring upp till E (av rektorn) sker endast i mycket sällsynta och "extrema" fall när det är uppenbarligen så att eleven har godkända kunskaper men ändå fick F av läraren.

    Vem mer kan du kontakta?
    Jo, Skolverket*
    och Skolinspektionen. Men det ska väldigt mycket "till" för att de skulle ingripa. Det måste i så fall finnas bevis på att skolan misssköter sig grovt. Men även då är det inte alls säkert att redan satta godkända betyg kan höjas (tror faktiskt inte de kan höjas, känner inga sådana fall).

    * Skolverkets upplysningstjänst har tel.nr 08-52733200. Jag tror du får svar att du måste vända dig till personal på din skola, men - beroende på exakt vad som har hänt - kanske du kan få ett annat råd från skolverket.

    Frågor och svar taggade med '#polishögskola' (3 st.)

    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Sven

      Hur blir man polisutredare?

      Mitt namn är Sven och jag går i trean på gymnasiet. Jag undrar hur man blir polisutredare och vilka betyg som krävs. Skulle också vara intressant att veta hur lågnt tid utbildningen tar.

      Anna: : Hej Sven, med Polisutredare - menar du Civil utredare >> eller Mordutredare >>? Eller kanske är du intresserad av yrket Kriminolog? Beroende på vilket yrke du menar, finns det olika vägar att... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga