Lovisa
    Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika kombinationer? Har hört att lärare i matte, teknik & fysik är mest eftertraktat medan lärare i SO-ämnena är minst eftertraktade. Och om man t.ex. väljer svenska & historia, finns det chans att få en heltidstjänst i bara ett av ämnena?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Lovisa!
    viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen, men hur kan man veta vilka lärare som i framtiden blir t.ex föräldralediga, flyttar till andra städer, går i förtidspension eller byter yrke? Någon större skillnad på lärarens chanser att få heltidstjänst med kombinationen eng och sv eller sv och historia tror jag inte finns, eller kan i alla fall inte jag svara att jag tror det skulle finnas.
    Jag vill råda dig välja bli lärare i de ämnen som du har mest intresse för - för att du kommer jobba i många år, så tänk på vilka ämnen som du vill undervisa i och välj utifrån den. OBS! du ska kunna även efter det att du får ut lärarexamen och lärarlegitimation kunna utöka din legitimation: om du läser 90 hp i ännu ett ämne vilket du förhoppningsvis kan göra samtidigt som du jobbar, då ansöker du sedan om utökning av lärarlegitimationen och blir behörig lärare i ännu ett ämne.

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga