Coco 47 år
  Hej,
  Vår dotter går i 8:an och vill sluta med Tyska. Jag har tre frågor:
  1. Hur påverkar det behörigheten att söka till gymnasiet?
  2. Finns det något ämne på högstadiet som kan ersätta språkvalet och som ger motsvarande meritpoäng? Jag har förstått att de elever på hennes skola som inte läser ett andra språk går på en lektion där de får stödundervisning i Sv/Eng, jag känner mig tveksam till de lektionerna då de saknar struktur/mål/betyg.
  3. Vilka fem ämnen utöver svenska, engelska och matematik är det man behöver ha godkänt i från grundskolan?

  Tack på förhand!

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Coco,
  jag skall försöka svara på dina frågor men återkom om jag missar ngt eller om du får följdfrågor, OK?

  Här kommer mina svar:
  1. om man slutar med Tyska i 8:an, påverkar det INTE behörighet att söka till gymnasiet;
  2. det finns inget ämne på högstadiet som PÅ SAMMA SÄTT ersätter språkvalet och ger MOTSVARANDE meritpoäng ***;
  3. Behörighet till gymnasiet:
  till alla program behöver man vara godkänd i Svenska /eller svenska som andra språk/, Engelska och Matematik +
  till Yrkesförberedande program /som till exempel Hotell/Turism eller Vård/Omsorg/ behöver man även betyg i fem andra VALFRIA grundskoleämnen;
  till Högskoleförberedande program är det lite olika:
  till Estetiska är det 9 st. valfria ämnen
  till Teknik & Naturvetenskapsprogrammet är det Fysik, Kemi, Biologi + 6 st. valfria ämnen
  till Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomi & Humanistiska är det Geografi, Historia, Religionskunskap, Samhällskunskap + 5 st. valfria ämnen.

  *** Språkval /i din dotters fall - Tyska/ skulle vara den 17-de ämne och de poängen "plussas på" till de poängen som man får i 16 grundskoleämnen. Exempel: en elev får betyg E alla kurser på grundskolan och har även fått betyg i Tyska. För betyg E får eleven 10 poäng per kurs. Den eleven får 170 poäng att konkurrera med i stället för 160 som hen annars skulle få /om hen inte fick betyg i Tyska/.
  "Ersätta" kan man på sätt och vis med Modersmål. Om man får betyg i Modersmål, som inte kan vara den 17-de ämne, men man kan ta betyg i Modersmål i stället för betyg i ett av de övriga ämnena - med i beräkningen.
  Exempel: en elev får betyg B i Modersmål och alla övriga betyg är D och ett betyg /i t.ex. Kemi är E/.
  Då räknar man "som om eleven fick B i Kemi" - vilket i detta fallet höjer Mtv /meritvärde, som man konkurrerar med om gymnasieplatserna/ med 7,5 poäng.
  FÖRDELAR MED ATT FORTSÄTTA LÄSA TYSKA:
  om din dotter får minst E i Tyska från vårterminen på grundskolan finns det två klara fördelar:
  1. hon får Tyska som det 17-de ämne och får minst 10 extra poäng i konkurrensen om en gymnasieplats;
  2. om din dotter fortsätter sedan läsa Tyska på gymnasiet /oavsett vilket program hon går/ - läser hon "högre kurser" än nybörjarkurs och kan få MERITPOÄNG till gymnasiebetyg /i Moderna språk får man Meritpoäng på gymnasiet från steg 3/.
  Elever som läser Modernt språk från å k 6 i grundskolan och fortsätter med samma språk oavbrutet /och får godkända betyg/ - börjar med steg 3 på gymnasiet. Och om de läser även steg 4 - får de max antal Meritpoäng i Moderna språk.
  Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa reglerna kring Meritpoäng som gäller vid konkurrensen om en plats på en högskoleutbildning.
  ***************
  I fall man inte planerar söka till högskola/universitet, behöver man inte tänka på Meritpoäng till högskola, dock är det fördelaktigt att ändå få betyg i språkval från grundskolan /om betyget är högre än F/ - för att den ger extra poäng i konkurrensen om en plats på gymnasiet.

  Jag hoppas att jag svarade på alla frågor som du ställde nu. Som sagt, är du välkommen att ställa nya frågor. Det också bra att ställa samma frågor och då försöker jag förklara tydligare.

  Vet ej vilket gymnasieprogram din dotter vill söka på gymnasiet. Om det skulle vara så att hon vill gå Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Humanistiska eller Ekonomiprogrammet -
  då ingår Moderna språk som MINST en obligatorisk kurs i de programmen, vilket betyder att man måste läsa Moderna språk för att kunna få ut Gymnasieexamen. Moderna språk på gymnasiet får ersättas av Modersmål, men modersmål ger inga Meritpoäng i konkurrensen till högskolan. För att kunna läsa Modersmål på gymnasiet, måste man läsa Svenska som Andra språk /och inte Svenska/ på gymnasiet och för det måste man ha fått betyg i SAS /och inte Svenska/ från grundskolan.

  Hoppas att det inte blev en för krånglig förklaring! *L*
  Lycka till med studier önskar jag din dotter!
  Mikael SYV
  Hej igen, jag tänkte bara förtydliga lite mer: i fall eleven lägger mycket tid och ork på extra språk och skulle t.ex. få högre betyg i andra ämnen genom att "släppa" Tyska /i detta fallet/, kan man vinna poäng på det. Säg att din dotter skulle få F i Tyska från vårterminen i å k 9 /värsta scenario!!!/ - då får hon "noll" poäng för det. Om hon får E i tyska ger det 10 extra poäng, men om hon i stället lägger tid på andra ämnen och höjer betyg från D till C eller från C till B i minst fyra ämnen, vinner hon 10 p. på den höjningen - så det går i så fall "på ett och ut"... men skulle hon höja betyg från E till D i fem ämnen genom att skifta tid och ork på dem från Tyskan - vinner hon 2,5 Mtv i konkurrensen om en gymnasieplats.
  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • Coco Följdfråga: de elever som valt bort moderna språk blir därmed utan de extra 10 poängen som språkvalet ger? Det finns alltså inga andra kurser på högstadiet man kan ta?
  • Mikael Ja, det stämmer! 10 poäng får man för E-betyg, om man skulle få A-betyg i Tyska t.ex. från vårterminen i å k 9, får man 20 extra poäng, för C får man 15 extra poäng. Inget annat ämne kan ersätta språkval. Man får givetvis läsa Franska eller Spanska i stället för Tyska. Just VILKET SPRÅK, spelar ingen roll. :-)
  • Coco Jag förstår, tack för bra svar.
  • Mikael Har du sett att jag har utökat mitt svar till dig? Känner du någon annan som har frågor om studier, tipsa om oss! :-)
  • Mikael Tillägg: det går bra att börja med ett nytt språk på gymnasiet, oavsett om man läste språkval på grundskolan eller ej. Då läser man Moderna språk 1 och kan läsa flera Moderna språk 1 samtidigt eller en efter varandra - t.ex. Franska 1 och Spanska 1 - samtidigt eller efter varandra. Meritpoäng som ger fördelar i konkurrensen till högskolan får man först från Moderna språk, steg 3.
  • Coco Tack Mikael, ja du gav mig många bra saker att ta med i beslutet. Jag har även varit i kontakt med hennes skola och försökt få reda om man kan ersätta språklektionerna med stödundervisning i andra ämnen (det var väldigt begränsat med valmöjligheter). Ditt sista tillägg hade jag redan listat ut, jag insåg även att språkstudier på gymnasienivå även utökar valmöjligheten bland högskoleutbildningar om man vill sikta så långt.
  • Anna Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp! Hör av dig om du har andra frågor. Känner du någon elev eller föräldrar, som undrar ngt., tipsa om oss. Trevlig helg! Anna Fragasyv.se
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Linnea 19 år

   Svårt att bli resekonsult?

   Är det svårt att få jobb som resekonsult utan någon utbildning inom det? Har läst hotell och turism på gymnasiet och vet att det finns vidare utbildning som resekonsult men vill verkligen inte plugga vidare, kan man jobba som det ändå?

   Julia SYV: Hej Linnea,yrket Resekonsult är i Sverige inte "reglerat" - alltså är det helt upp till arbetsgivare att ge jobbet eller uppdraget till vem de vill, med vilken tidigare utbildning som helst. Du får söka... Läs hela svaret
  • Amanda 18 år

   Gå från undersköterska till frisör?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet åk 3 för tillfället, men jag har aldrig känt att det är helt rätt. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och gillar att skapa, därför har jag nu kommit in på att vilja...

   Julia SYV: Hej Amanda,om du läser 3 år på gymnasiet, kan du sedan inte komma in på gymnasiet igen. Man får bara gå färdigt ett gymnasieprogram och när man har gjort det, kommer man inte... Läs hela svaret
  • Lucas 18 år

   Konsekvenser av att hoppa av kurser?

   Jag läser ekonomiprogrammet sista året och har 200 poäng till godo. Om jag skulle hoppa av kurserna marknadsföring och ledarskap och organisation, vad får det för konsekvenser? Vill läsa vidare på högskola och jag tror kompetensen skulle vara nyttig från kurserna men jag tror min potential att...

   Julia SYV: Hej Lucas,om det är viktigt för dig att ha studiehjälpen från CSN, då rekommenderar jag att du går pratar med SYV på din skola och får reda på om du även efter avhopp... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Antagningsstatistik till Danmark?

   Finns det en hemsida som visar antagningsstatistik till universitetsstudier i Danmark?

   Anna SYV: Hej Anders,det borde det finnas, tycker jag. Dock har inte vi info om det.Kika gärna på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/danmark och kanske mer specifikt på optagelse.dk
  • Anders 22 år

   Har Norge 2 typer av gymnasieexamen?

   Hej, Kan man sök i Norge till universitet med 2 typer av gymnasieexamen som i Sverige? Dvs en högskoleförberedande samt en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders, vi på fråga SYV kan tyvärr inte svar på den frågan; vi har ingen expert på studier i Norge.Vi kan endast hänvisa dig till att söka info på... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Komvux hos ny kommun?

   Om jag flyttar kommun måste jag ta med ett utskrift som jag får ifrån Skatteverket när jag ändrar min folkbokföring eller kan Komvux kolla upp det direkt i deras system?

   Anna SYV: Hej Anders,när du blir folkbokförd i en ny kommun, borde komvuxpersonal kunna se det "på dator". Men när du precis har ansökt om adressändring och ändringen ännu inte genomfört av... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Betyg ifrån andra kommuners komvux?

   Hej, Om kurser som man har läst i olika kommuner ingår i ens gymnasieexamen hur får man den utfärdad då då samtliga betyg inte finns hos en kommun?

   Anna SYV: Hej Anders, det är komvux i den kommunen som kommer att utfärda ditt examensbevis som bör svara till dig på vilket sätt de behöver få uppgifter om alla dina betyg. komvux-personal kan... Läs hela svaret
  • Erika 21 år

   Vad heter teknikprogrammet på engelska?

   Hej! Jag undrar vad teknikprogrammet egentligen heter på engelska. Dessutom vad inriktningen produktionsteknik kallas för.

   Anna SYV: Hej Erika, Skolverket har en sida  https://www.skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/skoltermer-pa-engelska och om det du behöver översätta inte... Läs hela svaret
  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för...

   Anna SYV: Hej ! om man kommer in på ett program på högskolenivå i Sverige men sedan innan redan har godkända betyg i högskolekurser, kan man ansöka om... Läs hela svaret
  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Anna SYV: Hej Sofia, har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola?Det är jättetråkigt att du har det så jobbigt.Ang. byta till en folkhögskolaOm det vore så väl... Läs hela svaret
  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det...

   Anna SYV: Hej Leo, till alla utbildningar på högskolenivå måste man i Sverige ha Grundläggande behörighet. Sedan kräver många utbildningar även särskild... Läs hela svaret
  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga