Marie

    Hej! Jag undrar vilka ämnen man läser på Programinriktat val respektive Individuellt alternativ. Jag har förstått att det är väldigt individuellt. Men går det att säga om man kan läsa upp alla ämnen man är underkänd i, eller är det bara svenska, matte och engelska? Finns också möjlighet att läsa upp betyg där man har godkänt men vill få högre för att öka på meritpoängen för framtida sökning till ett nationellt program?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Marie;
    om eleven går Programinriktat val, läser hen i en klass på ett nationellt program men i det ämnet där hen är underkänt på grundskolan, ges eleven stöd i form av undervisning i en liten grupp eller individuellt; tanken är att eleven läser ikapp det som missades på grundskolan (man blir behörig "i efterhand") och så fortsätter eleven läsa på ett nationellt program, där man redan läser (formellt sett blir eleven "överskriven" från Programinrikt.val till det programmet på vilket hen de facto redan har från början har gått).
    **************
    Individuellt alternativ
    Här görs det individuell planering för varje elev. Elever får inte höja betygen i de kurser från grundskolan i vilka de har godkända betyg; endast F betygen får läsas upp/höjas.
    Ind.alt brukar inte vara sökbart i gymnasieantagningen, utan eleven kan få plats genom samarbete mellan kurator-speciallärare-rektorer.

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Hej! Tack, då vet jag att det endast är underkända ämnen man kan läsa upp. Tänker att man då blir begränsad i sitt meritvärde för vidare ansökan till nationellt program. Finns det något annat sätt att läsa upp låga betyg? Och en fråga till vad gäller Programinriktat val. Vad jag förstått så är de utbildningar som är ansökningsbara via gymnasieantagningen, de som är utformade för en grupp elever (till skillnad mot de som är utformade för enskild elev). Söker man då på sitt meritvärde?
    • Milla : Via gymnasieantagningen söker man på sitt meritvärde. ... Sedan kan "speciella fall" finnas då elever blir via kurator-speciallärare-rektorn mer eller mindre "placerade" på gymnasiet.
    • : Okej, då börjar jag förstå detta lite mer :-). Tack för hjälpen!
    • Milla : ang. vara "begränsad" i möjligheter att höja sitt meritvärde, så gäller det många elever; i princip alla elever som ej har A-betygen i 17 ämnen inkl. Moderna språk. - har man lägre än det högsta (340p)., kanske man inte kommer in på just den utbildning på gymnasiet som man vill komma in på... så det är inget speciellt på så sätt för just obehöriga till de nationella programmen (med begränsade möjligheter, menar jag). ... Tänker också på Prövningar. En svår fråga med Prövningar i grundskolekurser. Frågar man skolverket, får man svar att "det finns engligt regelverket möjlighet att göra prövningar i grundskolekurser" och "för mer info vänd dig till respektive skola". Frågar man på skolorna, så svarar de att "vi erbjuder inte prövningar".... Lyckas man göra prövning så gäller det Högre betyget: exempel - har man E i en kurs men får F på prövningen, så står E kvar. har man lägre betyg och får högre på prövningen, är det det prövningsbetyget som gäller. Alltså, vid flera betyg i samma kurs är det Högre betyget som gäller. Svårt att hitta möjlighet att göra prövningar i grundskolekurser. Det är endast om man har utländska betyg och behöver få betyg i svenska som vi känner till att prövningar erbjuds (i praktiken, alltså). I teorin skulle man kunna - genom prövningar - höja betygen i alla grundskolekurser. Fråga på utbildningsförvaltningen i den kommunen eleven är folkbokförd i.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#politik' (4 st.)

    • Anonym

      Vilket parti eller vilka partier vill satsa på syvar?

      Hej! Jag undrar vilket parti eller vilka partier som vill satsa på skola/utbildning specifikt syvar och deras arbete? Har försökt googla men känner inte riktigt att jag hittar vad jag söker efter.

      Anna: : Hej Anonym,läs en kommentar till din fråga (från Kristoffer). Vi på FRåGA SYV kan inte ge ett annat svar än det som framgår i kommentaren från Kristoffer (se ovan).
    • David

      Folkhälsovetenskap och statsvetenskap?

      Hej! Vilka behörigheter gäller till folkhälsovetenskapsprogrammet respektive statsvetarprogrammet? På olika universitet/högskolor finns olika behörighets krav. Jag vet att det är populärt att jobba med politik efter man läst till statsvetare, men finns det jobb inom politiken som...

      Julia: : Hej David,att det är lite olika behörighetskrav till samma eller liknande utbilndingar - kan hända. Det beror på att varje högskola och universitet i Sverige får själva bestämma... Läs hela svaret
    • Valentina

      Hur kan jag bli riksdagsledamot?

      Hej SYV! Jag heter Valentina, 16 år gammal och går i 1an och jag har bytt program från NA till Sam pga nya yrkessinrressen! Min fråga är, hur kan jag i framtiden bli riksdagsledamot?? Jag får inte riktigt nått svar genom Google. • Vilken utbildning krävs det? • Vad bör jag välja...

      Mikael: : Hejsan, kika gärna på yrkespresentation PoIitiker>>> - man går med i ett poIitiskt parti vars värderingar man deIar. Det är en Iång väg att gå - innan man eventueIIt kan... Läs hela svaret
    • Javiera

      Vill bli advokat, vilken linje-inriktning passar?

      Hej! Vill bli advokat och jag undrar vilken linje och inriktning som passar bäst? Jag är intresserad av samhällsfrågor, ekonomi, psykologi, juridik, politik. Men gillar dock inte så mycket att skriva uppsatser.... Och mattematik är inte min bästa sida, har D i matte HJÄLP! :(

      Lena: : Hejsan, dina intresseområden pekar en hel del åt Samhällsvetenskapliga alternativt Ekonomiprogrammet - men du har ju också funderat på Hotel och Turism som jag vet utifrån din förra fråga jag svarade på. Hur... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga