1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    fristående gymnasieskolorna har RIKSINTAG - vilket betyder att de tar emot alla sökande som "förstahandssökande", utan att göra skillnad på vilken kommun eleven är folkbokför i; eleverna konkurrerar om platser med sina betyg från Slutbetyget i Grundskolan.

    RIKSREKRYTERING - är det vissa Utbildningar (på ca 10% av alla gymnasieskolor) som har, och inte hela skolor. På en och samma gymnasieskola finns det oftast en eller ett par riksrekryterande utbildningar och resten av utbildningarna är "vanliga", icke-riksrekryterande. Riksrekryterande utbildningar kan finnas både på fristående och på övriga gymnasieskolor: kommunala och landstingsdrivna; riksrekryterande UTBILDNINGAR (och inte hela skolan, alltså) tar emot alla sökande i första hand. De övriga (vanliga, icke-riksrekryterande) utbildningar på samma gymnasieskola, om det är icke-fristående skola, tar emot sökande från "egna kommuner", inom sitt upptagningsområde i första hand, och alla andra sökande - i andra hand (i mån av plats).

    Vilka utbildningar har RIKSREKRYTERING?
    DET FINNS OLIKA TYPER AV RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR:

    Hänvisning/lästips:
    Lista på gymnasieskolor som har en eller flera Riksrekryterande utbildningar
    Var-finns-spetsutbildningar-i-matematik?
    gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

     

    Frågor och svar taggade med 'vidareutbilda' (1 st.)

    • sandra

      Vidareutbilda sig till magister-master examen?

      Hej! Jag har precis kommit in till personalvetarprogram, inriktning psykologi och jag vill veta om man kan vidareutbilda sig till magister-master examen? Och om man kan, vad för andra utbildningar öppnas som möjligheter?

      Julia: : Hej Sandra!vilka magister och masterprogram som blir sökbara om några år, t.ex om 3 år, är det ingen idag som kan ge ngn garanti på. Du kan med studievägledare på det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga