Damla98
    Hej, jag ska börja mitt andra år på gymnasiet efter sommarlovet och ska då läsa beteendevetenskapsprogrammet. Jag vill gärna söka till juristprogrammet i universitete efter gymnasiet och jag har hört att det kräver höga betyg i gymnasiet. Jag undrar vad det är för betyg man bör ha i de olika ämnena som eng, ma, sv, psy & alla de andra ämnena man läser i beteende så att jag vet hur jag ska förbereda mig och hur långt jag ska sikta.

    En fråga till, kan man komma in på juristprogrammet om man har C i alla ämnen. Om inte, så måste jag väl sikta högre.

    Vad kan jag bli om jag väljer att läsa juristprogrammet i universitetet och har läst beteendevetenskap i gymnasiet?

    1 Svar

    Hej!

    Om du vill arbeta inom rättsväsendet t.ex som åklagare behöver du läsa Juristprogrammet.
    För att söka till Juristprogrammet behöver du grundläggande behörighet, det har du om du får en gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet.
    Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet till juristutbildningen. För att kunna antas måste du ha studerat Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A1)
    (De kurserna ingår också i Samhällsvetenskapsprogrammet).

    Juristprogrammet är en väldigt populär utbildning och många elever som söker dit. Därför krävs förutom rätt behörighet även att du har höga betyg. Det är därför bra om du har möjlighet att läsa kurser som ger meritpoäng, t.ex matematik, modernt språk och engelska, det ger dig fördelar när du sedan söker.

    På den här sidan kan du se antagningsstatistik ifrån tidigare år: http://statistik.uhr.se

    Som det ser ut nu och tidigare år krävs högre betyg än C i snitt för att bli antagen till Juristprogrammet, de flesta universitet kräver att du har A i de flesta ämnena för att bli antagen.

    Att skriva högskoleprovet kan också öka dina möjligheter att bli antagen då du är med och söker till Jurisprogrammet i två urvalsgrupper.

    Eftersom att du läser på Samhälsvetenskapsprogrammet som är en bred utbildning ger det dig behörighet att söka många andra utbildningar. Det finns det många andra utbildningsalternativ för dig förutom Juristprogrammet.
    Du kan titta mer på www.antagning.se eller www.yhguiden.se för mer inspiration om universitetsutbildningar eller yrkeshögskola.

    Lycka till!
    Hälsningar
    Melina SYV
    • : Jaha, men är det redan kört om man inte haft A i alla ämnen den första eller andra året på gymnasiet? Eller menar du att man i trean ska ha A i nästan alla ämnen? Tack för att du tog din tid och svarade :)
    • Milla : När man söker till eftergymnasiala utbildningar, så räknas det betyg i ALLA GYMNASIALA KURSER, även från åk1 och 2. Kört är det aldrig, som tur är - för att man alltid kan satsa på högskoleprovet och komma in i HP-kvoten. Man kan också genom prövningar få högre betyg i gymnasiala kurser från åk1 och 2. Lycka till! Milla SYV
    • : Vad är HP-kvoten?
    • Milla : HP=högskoleprovet & en del platser på högskoleutbildningar reserveras till att konkurrera med resultatet av högskoleprovet. Det kallas för att konkurrera om plats i HP-kvoten.
    • Julia : Angående HP-kvoten: antal utbildningsplatser till varje högskoleutbildning i Sverige delas upp i flera delar som kallas för "kvoter". En sådan del (kvot) är för dem, som har ett giltigt resultat av högskoleprovet. Resultat är giltigt i fem år efter provtillfället. Man kan konkurrera i flera kvoter samtidigt - och det är mycket vanligt att sökande är med i både Betygs-kvoten och i HP-kvoten samtidigt. Det finns inga nackdelar i att göra högskoleprovet, förutom att det kostar 450 kr och att man spenderar en hel lördag på HP.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'regissör' (3 st.)

    • Undersköterska

      Hur går jag till väga?

      (Jag skriver åt min kille som inte har något konto här) Jag heter Felix och är en kille på 18 år som bor i Göteborg. Jag har lite svårt med skolan eftersom jag har svårt att koncentrera mig på skolarbetet. Jag har gått ett...

      Julia: : Hej Bella!I Göteborgs finns inriktning Teater på Schillerska gymnasiet. Om Felix kan byta ännu en gång - till den utb.på Schillerska, får han gärna kika på skolans presentation. Om han... Läs hela svaret
    • Maja

      Ångest över gymnasievalet?

      Alla mina vänner vet vad de ska gå för gymnasium, men inte jag. Mina bästa ämnen är Svenska och Engelska. Jag har funderat på ekonomiprogrammet med inriktning juridik, men är rädd för att det blir så väldigt stillasittande. Jag är väldigt aktiv på min fritid och skulle aldrig klara ett jobb...

      Milla : : Hej Maja! Du skriver att alla dina kompisar vet vad de ska välja... det kanske är så, eller så kanske de säger att de "vet", men ändå är ganska osäkra... och än finns det... Läs hela svaret
    • Zahraa

      Regissör, vad krävs?

      Hejsan! Vad krävs och vilka högskolor utbildar till regissör? Jag går i media, finns det en större chans för mig att komma in då? Är det svårt att få ett jobb och vilka vägar kan man ta när man har tagit examen?

      Milla : : Hej! Läs på http://www.framtid.se/profession/regissor/ Är det film eller teater du vill jobba med? Ofta är det skådespelare som går över till att bli regissörer. En annan väg är att bli manusförfattare först och regissör sen. Utb till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga