Petter 26 år
  Hej,
  Jag skall söka läkarprogrammet. För att bli behörig kompletterar jag med Biologi 2 på komvux samt Engelska 7 för att få meritpoäng.
  Fysik B och Kemi B krävs för behörighet och ligger som utökade kurser i mitt gymnasiebetyg.
  Jag har läst moderna språk steg 4, Matematik E samt Svenska C pga meritpoängen, också dessa som utökade kurser.

  Om jag förstått rätt skall kurser som ger meritpoäng samt kurser som krävs för särskild behörighet räknas med i mitt meritvärde dvs Kemi B, Fysik B, Biologi 2 (från komvux), moderna språk steg 4, Matematik E samt Svenska C. Dock inte Engelska 7 då den är från komvux?

  Min fråga blir således om mina betyg i Kemi B, Fysik B, Biologi 2, Ma E, Svenska C och morderna språk steg 4 räknas med i mitt meritvärde och i så fall hur?

  Byts de ut mot några av mina befintliga kurser som ingår i mitt gymnasietbetyg?

  Eller kommer de betygen att läggas på så istället för att mitt meritvärde är ett snitt av 2500 poäng blir det istället ett snitt av 2950 poäng?
  Då jag gick ett specialprogram har jag inga valbara kurser i mitt betyg, däremot "lokala" kurser.

  Tack!
  • Mikael Vilket år gick du ut gymnasiet? Fick du Slutbetyg eller Examensbevis? Och i så fall från gymnasiet eller från komvux? Det är olika regler som gäller om man har olika typer av utbildningsdokument.
  • Petter Hej Mikael. Jag tog studenten 2013 och har därav ett slutbetyg från gymnasiet.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  du har ännu inte svarat på frågorna som Mikael SYV ställde i en kommentar till din fråga och utan de svaren går inte att svara på din fråga.
  Det är olika regler vad gäller Slutbetyg och Examensbevis. Avgångseleverna från gymnasiet året 2013 läste mot ett Slutbetyg (och de som inte uppfyllde kraven fick ut Samlat betygsdokument). Eleverna på gymnasiet som började år 1 året 2011 och gick ut 2014 läste mot Examensbevis och de som inte uppfyller kraven får ut Studiebevis.
  På komvux är det fortfarande möjligt (i vissa fall) läsa mot ett Slutbetyg (den möjligheten blev förlängd till 1 juli 2021).
  Under alla omständigheter räknas betygen i kurserna som krävs för särskild behörighet in i ditt jämförelsetal.
  Det är svårare med meritpoängen: olika regler om vilka kurser som ger meritpoäng och om betygen räknas in eller inte - för de med slutbetyg och med examensbevis.
  Har du ett slutbetyg, då ger de Nya kurserna (alltså de med betygsskala F-A) dig meritpoäng men betygen räknas inte in i ditt jämförelsetal. Har du däremot examensbevis - då räknas betygen i kurser som ger dig meritpoäng även in i ditt jämförelsetal.
  Det som är "samma för alla" är att max antal meritpoäng är 2,5 och ingen kan få fler.
  Ännu en sak som är "samma för alla" är att i de fall där möjlighet finns att räkna på olika sätt - så räknar Antagning.se till sökandes fördel, alltså bortser från de "onödiga kurserna" som skulle sänka ditt meritvärde, och detta oavsett om du har ett Slutbetyg eller Examensbevis.
  *****
  Du behöver inte heller själv räkna fram ditt meritvärde. Om du ser till att Antagning.se har tillgång till alla dina gymnasiala betyg, kommer de räkna fram ditt meritvärde på det sättet som är mest fördelaktigt för dig. De betygen som är "onödiga", alltså som du inte behövde ha, kommer Antagning.se räkna in endast i fall de höjer ditt meritvärde.
  Vänligen och lycka till!
  Julia

  • Petter

   Hej Julia, tack så mycket för ditt svar.

   Jag tog studenten 2013 och har således ett slutbetyg från gymnasiet. Som jag förstår dig så kommer betyget Engelska 7 (komvux F-A) inte räknas med. Bara meritpoängen. Däremot betyg från gymnasiet som ger meritpoöng tex. moderna språk steg 4 där jag har betyg IG-MVG räknas med? Biologi 2 (komvux F-A) kommer räknas med i meritvärdet då den krävs för särskild behörighet. Samma gäller Fysik B och Kemi B som ligger som utökade kurser från gymnasiet.

   Där kvarstår då min fråga hur man stoppar in dessa i meritvärdet. Genom att byta ut befintliga kurser så att mitt meritvärde alltid baseras på 2500 poäng. Alternativt att de läggs till och mitt meritvärde baseras då på fler kurser och mer än 2500 poäng.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, du kan kommenterat med att du tog studenten 2013 och har ett slutbetyg. I så fall finns reglerna för meritpoängen för dig - på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/meritpoang
  Hur reglerna tolkas och appliceras kan i vissa fall bli en "tolkningsfråga" och det är Antagning.se som har tolkningsföreträde. Läs reglerna på antagning.se och ställ frågor direkt till Antagning.se - är det bästa rådet jag kan ge; detta för att du får svar som gäller till hundra procent.
  För övrigt, så räknas alla kurser från ditt slutbetyg + betygen i de kurser som inte ingår i ditt slutbetyg men som krävs för särskild behörighet till just den högskoleutbildning som du söker till (just då). Du kan få olika meritvärde till olika alternativ du söker på högskolenivå (om dina olika alternativ har olika krav på särskild behörighet).
  Mvh
  ANNA

  Frågor och svar

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga