Jenny
    Hej, jag studerar just nu till beteendevetare via fristående kurser. Jag läsa 90 poäng psykologi, men till de resterande 90 poängen är jag lite osäker på vilka kurser jag bör välja in. Jag tänker att jag vill rikta in mig på organisationsutveckling och HR, men skulle även kunna rikta in mig på vårdsektorn.

    Längre fram vill jag vidareutbilda mig, möjligtvis till socionom eller psykoterapeut. (Om jag inriktar mig inom HR först tror jag att det är lättare att vidareutbilda mig till socionom till att börja med).

    Mina frågor är då som följer:

    Finns det vissa kurser som jag måste läsa för att få kalla mig beteendevetare?

    Måste jag även läsa en kurs inom sociologi och en inom pedagogik för att få kalla mig beteendevetare?

    Finns det specifika typer av kurser kurser som jag bör välja in för att jobba inom organisationutveckling och HR som beteendevetare?

    Finns det specifika typer av kurser som jag bör välja in för att jobba inom vården som beteendevetare?

    Är det möjligt att välja in kurser som öppnar upp för både arbeten inom organisationsutveckling och vården?

    Med vänliga hälsningar,
    Jenny Hall

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    socionom är yrkesexamen kan får endast genom studier på socinomprogrammet. Alltså, måste man komma in på socinomprogrammet som är 3,5 årigt program. Om man vid antagning till ett program har med sig godkända högskolepoäng, kan man ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om man kan hoppa över vissa delar av programmet eller inte. Kurser som ingår i socinomprogrammet är dock så pass unika att jag har svårt att tro att många av dem ges som fristående kurser (det blir alltså i praktiken att läsa hela socinomprogrammet).

    Du ställer några frågor, som jag ska försöka besvara.
    Du frågar: Finns det vissa kurser som jag måste läsa för att få kalla mig beteendevetare?
    Mitt svar: Beteendevetare - är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Det är inte en skyddad titel och man får kalla sig för "beteendevetare" med i princip vilken utbildning som helst, om man så önskar. Har man läst beteendevetenskap på eftergymnasial nivå, kan man kalla sig för beteendevetare, men om man vill få ut kandidatexamen inom beteendevetenskap, måste man uppfylla de villkor som det lärosätet ställer som utfärdar examen.

    Du frågar: Måste jag även läsa en kurs inom sociologi och en inom pedagogik för att få kalla mig beteendevetare?
    Mitt svar: Läs gärna mitt svar, ovan.

    Du frågar: Finns det specifika typer av kurser som jag bör välja in för att jobba inom organisationutveckling och HR som beteendevetare?
    Mitt svar: Arbetsgivare kan ställa olika krav och ha många olika önskemål. Utbildning och erfarenhet inom konflikthantering, grupputveckling, metoder inom rekrytering av ny personal - brukar vara högt efterfrågade av arbetsfivare.

    Du frågar: Finns det specifika typer av kurser som jag bör välja in för att jobba inom vården som beteendevetare?
    Mitt svar: Du får gärna hitta annonser om lediga jobb och se vilka kvalifikationer som arbetsgivare efterfrågar.

    Du frågar: Är det möjligt att välja in kurser som öppnar upp för både arbeten inom organisationsutveckling och vården?
    Mitt svar: Jättesvår fråga för en allmän studie- och yrkesvägledare, som t.ex jag är. Testa ställ frågan till studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. Se också i jobbannonser vad arbetsgivare efterfrågar. Hitta några personer som idag jobbar med den typen av jobb som du i framtiden vill jobba med och fråga vilken utbildning de har.

    När jag tänker på "betendevetare inom vården" så tänker jag på i första hand på Psykologer och på Kuratorer inom hälso-och sjukvården och båda är legitimationsyrken. Examen från psykologprogrammet eller från socionomprogrammet ligger i grunden och kan ej kringgås.
    Det kan dock eventuellt finnas möjlighet att jobba inom företagshälsovården även om man ej är psykolog eller socinom, men det blir upp till arbetsgivaren att bedöma vem de anställer (och olika arbetsgivare kan tänka i olika banor) och de jobben är få med extremt tuff konkurrens. Finns även exempel på att man startar eget och säljer sina tjänster som konsult. Även här är det extremt tufft konkurrens om uppdragen och gäller att kunna "sälja" sin kompetens.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    Vänligen och lycka till!
    Julia

    P.S: du får gärna höra av dig och berätta om du fick bra svar på dina frågor på annat håll.

    Frågor och svar taggade med 'praktisk' (3 st.)

    • Alexander

      Kan man läsa praktisk ellära som enstaka kurs?

      Hejsan! Jag har funderingar på att utbilda mig till vindkraftstekniker. Men då jag inte läst el programmet på gymnasiet behöver jag komplettera med praktisk ellära. Finns den som enstaka kurs eller måste jag gå vuxenutbildning till elektriker?

      Mikael: : Hej Alexander,svar på din fråga måste du få från komvux i den kommunen där du är folkbokförd. utbud på komvux i olika kommuner kan vara rätt så... Läs hela svaret
    • Patrik

      Inte nöjd med mitt val, hur gör jag?

      Hej, började 1:an på IT-gymnasiet i Skövde och nu efter ett tag så känner jag att jag inte är nöjd med mitt val och för mig är det för mycket matte, jag vet inte hur jag ska gå till väga, jag har kollar runt på olika gymnasium och fastnade för Lichron här i Skövde, hur är matten där? Men som...

      Liselotte: : Hejsan, jag antar att du går på Teknikprogrammet nu. På TE är det mycket matte, ja! På lichron-teknikgymnasium-skovde>> erbjuds det Industritekniska programmet, där det är... Läs hela svaret
    • Johanna

      Kan jag plugga vidare sen fast jag tar praktisk linje?

      Jag har precis början gymnasiet och har valt Stylist vilket känns som en rolig och bra linje för mig. Men om jag skulle ändra mig senare och till exempel vilja bli mäklare eller jurist i framtiden kommer jag kunna det? Alltså hur skulle det fungera med högskolan o alla kurser som behövs till det?

      Liselotte: : Hej Johanna, det går att gå vidare och studera på universitetsnivå även efter ett yrkesförberedande gymnasieprogram & du kan skaffa dig behörighet redan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga