1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Amanda,

    om du med "ingenjörsutbildning" menar att du vill bli behörig söka högskoleingenjörsprogrammen och civilingenjörsprogrammen då krävs det för särskild behörighet godkända betyg i Fysik 2 och Matematik 4; även kemi 2 kan krävas och till vissa utbildningar även biologi 1 eller ngn annan kurs - om det är ngn "specielutbldning" med viss inriktning, ex. Internationella program kan kräva moderna språk 3 (ett visst språk - t.ex franska).
    Men fysik 2 och matte 4 krävs idag till Alla högskole- och civilingenjörsprogrammen på svenska högskolor och universitet; så det är alltså de 2 kurserna du behöver "lägga till". Kan du läsa även kemi2 och biologi1 och kanske även 2 - är det ingen nackdel... då ska du även kunna söka till kemi-ingenjörsutbildningar, t.ex.
    Behörighetskraven kan förändras. Vi på fråga syv kan därför ej ge ett 100%-svar på förhand.
    Svarar så som behörigheter är nu och har varit under de senaste åren.
    Du kan gärna kika på lärosätenas gemensam sida - Studera.nu
    "Ingenjörsutbildningar" finns annars även inom andra skolformer - exempelvis på yrkeshögskolan.
    INGENGÖR är i Sverige ej en skyddad titel och man får kalla sig för Ingenjör med diverse olika utbildningar t.ex Gymnasieingenjör - brukar man kallas om man tar examen från fjärde året på Teknikprogrammet.
    Du får gärna kika på de olika ingenjörsyrken, ex. Civilingenjör & Arbetsmiljöingenjör.

    Frågor och svar taggade med 'yrkesvägledare' (1 st.)

    • Ellinor

      Vilka sidor kan man lita på?

      Ett av de yrken jag funderar på är studie och yrkesvägledare. Men det är svårt at få en uppfattning av hur arbetsmarknaden ser ut. Framtid säger balans, saco säger stora chanser till jobb och arbetsförmedlingen säger små möjligheter till jobb. Funderar mycket på utbildningen och har många...

      Milla : : Hej Ella!Så roligt att du är intresserad av mitt yrke - SYV!Syv-programmet är på 3 år och på så lång tid framåt är det egentligen ingen som vet hur arbetsmarknaden kommer... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga