Tova

    Gick handel och administrationsprogrammet på gymnasiet och läser nu engelska 6, matematik 2a, naturkunskap 1a2 och samhällskunskap 1a2 på komvux för att få högskoleförberedande. Jag ska även göra högskoleprovet. Jag undrar om det finns några fler vägar till att bli kriminolog än att gå kriminologiprogrammet då man måste ha väldigt höga meritpoäng, 16-18, jag har bara 14.43. Går det att höja meritpoängen genom att läsa olika kurser på komvux? Finns det bättre vägar att gå? Finns de någon annan utbildning man kan gå där man kan få liknande jobb?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tova,
    du frågar vilka utbildningar man kan ha för att kunna få "liknande jobb" och här måste jag gissa för jag vet ju inte exakt vilken sort jobb du tänker på.
    framtid.se kan du läsa om över 2.ooo olika yrken. De flesta yrken i Sverige är icke-reglerade, alltså ej finns strikta regler eller krav på legitimation och då blir det upp till arbetsgivarna att bedöma vem de kan ansvälla (vilken utbildning ger tillräckliga kunskaper för just det här jobbet).

    Vill man jobba med analysera orsaker till kriminalitet och komma med teorier kring statistik och hur man löser brott (på ett teoretiskt sett), måste man ha högskole-/universitetsutbildning. Om det är just exklusivt utbildning på kriminologiprogrammet, eller kan även finnas andra högskoleutbildningar som kan leda till liknande jobb - är inte så lätt att säga. Det borde inte vara omöjligt att på sikt kunna få liknande-kriminolog-jobb även om man ej läst på kriminologiprogrammet, utan läst högskoleutbildningar inom samhällsvetenskap, beteendevetenskap, statistik, rättsvetenskap.

    Vill man däremot arbeta på ett mer praktiskt sett, så kan man rikta in sig på yrken som polis, kriminalvårdare, väktare, SOS-operatör eller störningsjourspersonal.
     

    Du frågar också om hur du kan höja ditt meritvärde. Om jag förstår dig rätt, har du nu examensbevis från ett yrkesprogram. Du borde därför på komvux kunna läsa mot högskoleförberedande examensbevis och ta in nya kurser med högre betyg i dem. Detta kan dock ta lång tid (uppskattningsvis 3-4 terminer). 
    Ett annat sätt är - söka till allmänna kurser på folkhögskolorna. På folkhögskolan kan du läsa mot omdöme om grundläggande behörighet och med det omdöme kommer du till svenska högskoleutbildningar prövas i BF-urvalet. Omdöme om grundläggande behörighet kan man få på ett läsår, som snabbast.
    Annars, om du vill endast "bygga på" yrkesexamen, så är det endast kurserna som krävs för särskild behörighet eller som ger dig meritpoäng som kommer räknas in. För att få + 1.0 meritpoäng kan du skaffa dig godkänt betyg i Eng 7. Läs gärna om meritp. för dig med exam.bevis på gymnasieguiden.se/merit

    • : Okej tack så mycket, vet du om det finns andra utbildningar där man kan bli utredare?
    • Julia :

      Menar du civilutredare hos Polisen? eller en annan sort utredare? Det finns många olika utredartjänster - bl.a på olika myndigheter, t.ex Studiestödsutredare, utredare på Skatteverket och utredare på FK. T.ex för att kunna bli anställd som studiestödsutredare behöver man ha någon form av högskoleutbildning, t.ex ett program på 3 år (kandidatexamen) helst inom områden samhällsvetenskap, utbildning (t.ex man kan ha lärarexamen eller studier på lärarprogrammet i ett par-tre år, alltså oavslutad lärarutbildning). Läs gärna mer på framtid.se/yrke/studiestodsutredare

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga