Saga

    Hej!


    Jag går just nu i termin 3 på psykologprogrammet vid Örebro Universitet och har börjat intressera mig för att forska i framtiden. Bör/måste jag lägga till studier? Får jag skriva avhandling? När blir jag behörig att forska? Efter hur många år får man titeln filosofie doktor?


    Vänliga hälsningar,


    Saga

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Saga,

    info om yrket forskare - finner man på https://www.framtid.se/yrke/forskare

    Angående vägen till att bli forskare -
    För att bli behörig att söka forskarutbildning måste man ha avlagd en grundexamen och dessutom ha studerat ett och samma ämne motsvarande minst ett och ett halvt års effektiva heltidsstudier (ta ut Kandidatexamen).
    Därefter läser man ett eller två år på avancerad nivå och skriver en magister- eller masteruppsats. Därefter är man behörig att söka forskarutbildningen.
    På forskarutbildningen skriver doktoranden sin doktorsavhandling, vanligtvis under fyra år.
    För att få en doktorandtjänst måste man vara antagen till forskarutbildning, vilket förutsätter framgångsrika akademiska studier. Utbildningen på forskarnivå är 2 eller 4 år och leder till licentiat- respektive doktorsexamen.

    Liselotte

    Mitt råd till dig är att du fortsätter läsa på ditt program och gör ditt bästa i varje kurs. I de kurser där det går att få högre betyg än G, godkänt, - försöker du få VG - välgodkänt... eller i alla fall högre betyg på den skalan som används på just ditt lärosäte /det kan användas olika betygsskalor på olika lärosäten/.
    *********
    Boka också tid med studievägledare på din institution. Hen kan säkert ge bra tips och råd.
    Prata med dina lärare och med utbildningsansvariga. Jag tror de kommer att råda dig läsa så mycket som möjligt inom de "delområden" som intresserar dig speciellt mycket. De kan rekommendera rätt litteratur att läsa.

    För övrigt - vad som är bäst att göra utöver dina "vanliga" studier, så är det också mycket viktigt att inte bränna ut sig, inte bli "övertrött"; därför kan det vara så att det är bäst att endast studera i vanlig takt och det räcker med kanske lite självstudier inom de områden som intresserar dig mest... och det är först längre fram när du börjar närma dig slutet på ditt program, som du bör "vidta åtgärder" ... söka studier på avancerad nivå.

    Frågor och svar taggade med 'missade provet' (3 st.)

    • Tracy

      missade prövning?

      hej. Jag var sjuk dagen innan prövningen för matte 3 och missade provet. jag behöver verkligen matematik 3 som behörighet inför universitetet och undrar om det går att göra prövningen någon annan dag inom våren

      Milla : : Hej,ställ din fråga där du var anmäld till prövningen. Om du kan uppvisa läkarintyg (att du var sjukskriven på prövningsdagen) så kanske kan prövningsstället hjälpa dig att boka... Läs hela svaret
    • user0003994994

      Vad händer man missar kursprov?

      Hej, jag skulle ha kursprov men blev tyvärr sjuk, och jag har repeterat inför kursprovet jättelänge. Så jag maila läraren, och tyvärr kan man inte göra något åt det. Jag bestämmer inte när jag blir sjuk?

      Milla : : Hej,jag förstår att du inte kan bestämma när du blir sjuk. Bra att du mailade till läraren. För de studerande som missar att delta i proven brukar (oftast) en annan tillfälle ges (vid ett... Läs hela svaret
    • Emil

      Kursprovet spanska 4?

      Har fått godtagbara och mer än Godtagbara kunskaper på alla prov i spanska 4. Jag missade kursprovet och får därför F i slutbetyg?

      Julia: : Hej Emil,kan tyvärr inte säga någonting om vilket betyg du får. SYV-ar sätter inte betyg och har inte kompetens i betygssättningen. Det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med din... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga