edil

    Hej jag vill plugga till global utveckling men jag har inte gymnasiearbete. Jag har pluggat ekonomi, ska jag ta ekonomi eller samhälle gymnasiearbete?

    • Ludmila : En av flera varianter är att ta en ”ekonomi”-aspekt av något av de globala hållbarhetsmålen, SDGs.
    • Anna :

      Du kan till exempel fördjupa dig i ett eller några av FNs globala hållbarhetsmål : se globalamalen.se/om-globala-malen - och enligt min mening blir då ditt Gymnasiearbete både om "Ekonomi" och "inom Globala studier".

    • : Tack :)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    temat för GA, gymnasiearbete, måste stämma överens med den inriktningen som dina gymnasiestudier har. Om du tar examen från Ekonomiprogrammet, måste tema för GA vara inom "eknomi"-kunskapsområde.
    Men det kanske är möjligt att hitta ett tema som är både inom #ekonomi men samtidigt också "rör" Globala studier? Glöm inte att du måste få temat och frågeställningen godkända (på förhand, innan du börjar göra GA) av handledaren för GA.
    SYV är inte expert på varken sig ekonomi eller globala studier men jag ska ändå försöka ge dig lite tips; de ämnesområdena som globala studier beror är bland annat:
    Freds- och utvecklingsfrågor
    Samhällsvetenskapliga miljöfrågor
    Socialantropologi
    och
    Mänskliga rättigheter.

    Frågor och svar taggade med 'svenska som modersmål' (1 st.)

    • Marina

      Kan en elev komma in på IB med high-school utb från Kanada?

      Hej om en ungdom som har svenska som modersmål och som bor med sina föräldrar i Kanada - läser år 11 på skolan där, komma in direkt in på IB-programmet i Sverige. Eleven pratar flytande svenska men ej läste svenska i skolan de senaste åren. Vad gäller? mvh M.

      Anna: : Hej Marina, det bästa rådet vi kan ge är att vända sig i detta fallet direkt till den IB-skolan där eleven vill läsa. Det finns i Sverige ca 30 gymnasieskolor (27 i Sverige + 1 på Scandinavisk skola utomlands), där IB-programmet erbjuds. Se listan här.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga