Johannes
    Hej!
    Imorgon ska jag välja inriktning inför årskurs två på gymnasiet och valet står mellan Samhällsvetenskap-Samhällsvetenskap och Samhällsvetenskap-Beteende. I nuläget skulle jag vilja utbilda mig till Civilekonom eller Jurist efter gymnasiet. Jag skulle också kunna tänka mig att jobba som konsult inom gruppdynamik, ekonomi eller juridik. Det jag undrar är vilken av inriktningarna som ger bäst grund och utvecklar de förmågor som man behöver för var och en av dessa utbildningar/yrken.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Johannes!
    Inriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet utgör en liten del av utbildningen.
    Om du tittar på programplanen http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf ser du att det är 450 poäng av programmets 2500 poäng som utgör inriktningen, dvs 18 %, mindre än en femte del. Inga behörighetsgivande kurser ingår i inriktningar på Samhällsvetenskapsprogrammet, dvs du blir lika behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar som du är intresserad av, oavsett inriktning på SA.

    Vidare tycker jag att inriktning Beteendevetenskap passar bättre till de intressen och planer som du har, därför är mitt råd att du söker SA-bet i första hand.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt beslut om att söka inriktningen!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'stökigt' (1 st.)

    • Dat

      Byta klass ? Utfryst ?

      Hej, jag går på första året i natur i mikael elias, jag hade ett tufft start eftersom jag hade nyligen bytt till natur från ekonomi för den breda behörigheten. Nu har det gått flera månader i natur , jag har kommit i kap med plugget i natur , utbildningen är bra fast det finns en sak. När jag...

      Anna: : Hej Dat! Jättetråkigt att du upplever att du inte har kompisar i klassen! Bra att du kom ikapp med dina studier. Har du pratat med kurator på din skola? Har du bett din klasslärare/mentor om råd? Det är det du får börja med. Du ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga