Felix
    Hej!
    Jag är en elev som ska börja samhällslinjen till hösten, det jag undrar är vad för inriktning på gymnasiet och på högskolan/universitet jag ska välja för bästa möjliga chans att få jobba inom rättsväsendet?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej Felix
    du vill jobba inom rättsväsendet. Jag antar att du vill efter gymnasiet söka till Juristprogrammet, där man läser 4,5 år och behörighet till den utbildningen är:
    Grundläggande behörighet + Historia 1b samt Samhällskunskap 1b.

    Om du går in på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/SA.pdf
    så ser du att både Historia 1b och Samhällskunskap 1b - ingår i Gymnasiegemensamma kurser, dvs du kommer att läsa dem oavsett vilken inriktning inom SA du sedan väljer.
    Grundläggande behörighet till högskolestudier får du genom att uppfylla kraven för Gymnasieexamen, dvs om du läser alla kurser som ingår i SA /oavsett inriktning/, väljer 200 p. inom Individuellt val till å k 2 och får godkända betyg i alla obligatoriska kurser samt för övrigt inte har för många F-betyg, så får du ut just Gymnasieexamen efter dina 3 år på gymnasiet /i annat fall får man ett Studieintyg, som inte ger Grundläggande behörighet/.

    Så, svar på din fråga är: det spelar ingen roll vilken inriktning inom SA du väljer - vad det gäller att bli behörig till Juristprogrammet.
    Det som är viktigt för dig är att - uppfylla krav för Gymnasieexamen samt sträva efter höga betyg /det är storkonkurrens om utbildningsplatserna på Juristprogrammet/.

    Du kan också fundera på om du vill planera för att göra Högskoleprovet /som ger en extra chans att komma in på attraktiva utbildningar/. Du hittar information på http://www.studera.nu/hogskoleprovet.4.7433f8012f7262642c80001434.html

    Önskar dig en fin sommar & du får gärna återkomma om du har fler frågor!
    SYV Ludmila

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga