2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anna, det finns flera olika alternativ på gymnasiet som alla är mycket bra att gå - om du sedan vill läsa vidare till lågstadielärare. Som lärarutbildningen är uppbyggd idag - så finns det t.ex lärarprogrammet som heter F-3, det är Förskoleklass - och upp till åk3>> som man undervisar i. 

    Särskild behörighet till F-3 lärarprogrammet är godkända betyg i Matematik 2, Naturkunskap 1b / eller i två mindre kurser - nk 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / eller i två mindre kurser sk 1a1+1a2 (områdesbehörighet 6 b/A6 b).

    För övrigt behöver man alltid till alla högskoleutbildningar i Sverige också ha Grundläggande behörighet. 
    Får du EXAMENSBEVIS från valfritt gymnasieprogram och godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6 - har du Grundläggande behörighet. 
    _____________________________
    Matematik 2, Naturkunskap 1b & Samhällskunskap 1b ingår som obligatoriska kurser i Naturvetenskaps, Teknik, Samhällsvetenskaps-, och i Ekonomiprogrammet, ovsett inriktning på programmet. 
    På Estetiska & Humanistiska programmet skulle du behöva lägga till matte 2, vilket ofta är möjligt.

    På ett yrkesprogram skulle du behöva läsa kurser för Grundläggande behörighet (vilket är elevens rättighet och skola måste erbjuda det) + komplettera med matte 2 och läsa Samhällskunskap 1a2 och Naturkunskap 1a2, men på Naturbruksprogrammet, t.ex och på Vård- och omsorgsprogrmmet läser man andra kurser som ersätter naturkunskap och på VO läser man dessutom också samhällsk.1a2 som en obligatorisk kurs, därför behöver man på VO endast välja/lägga till matte 2.

     

     

    Anna SYV på FrågaSYV

    Jag vill föreslå alternativet BF, Barn- & fritidsprogrammet>>. Det är ett yrkesprogram men alla elever har rätt att på samtliga yrkesprogram läsa kurser som ger Grundläggande behörighet till högskolestudier. I BF ingår det svenska (alt svenska som andraspråk 2) som en obligatorisk kurs (inom de Programgemensamma ämnen) och det är därför enbart två kurser: engelska 6 och svenska (alternativt svenska som andraspråk 3) som måste läggas till för att få Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    Särskild behörighet till F-3 lärare är, godkända betyg i Matte 2, Samhällskunskap 1b och Naturkunskap 1b.

    Jag råder att välja läsa svenska (alternativt svenska som andraspråk) 3 inom Programfördjupningen och engelska 6 - som en kurs inom Individuellt val. 
    På så sätt får du Grundläggande behörighet till högskolestudier och samtidigt blir behörig att även söka högskoleutbildningar som förbereder till yrkena Förskollärare och "Grundlärare fritidshem" (som också kallas för Fritidspedagog). Detta pga särskild behörighet till Förskollärare och Fritidspedagog är: 
    godkända betyg i kurser Naturkunskap 1b (alt 1a1 + 1a2) och Samhällskunskap 1b (alt 1a1 + 1a2) och alla de kurser (i samhällskunskap och naturkunskap) läses som obligatoriska på BF.
    Om du får på din gymnasieskola läsa matte 2, vilket allt som oftast erbjuds att välja - blir du även behörig till F-3 lärarprogrammet.

     

    Kort och gott - om din gymnasieskola kan erbjuda läsa Matte 2 på BF, Barn-och-fritidsprogrammet och om du säger att du vill läsa kurser för Grundläggande behörighet, då blir du behörig till F-3 lärarprogrammet.
    Läsa kurser för grundläggande behörighet är din rättighet; det är bara att säga till på gymnasieskolan om det. Men matte 2 är det inte en rättighet att läsa. Dock erbjuds det allt som oftast att läsa matte 2.
    så, om du får ett löfte på en gymnasieskola att du ska på BF kunna läsa matte 2, då tycker jag att BF passar som bäst.
    Men om du inte vill riskera att genom att inte /eventuellt/ kunna läsa matte 2, missa möjlighet att bli behörig och behöva läsa till matte 2 på komvux efter gymnasiet och på så sätt kanske du kan bli "försenad" i ett helt år - därför att vi vet inte om F-3 lärarprogrammet kommer om 3-4 år starta på vårterminen eller endast på höstterminen... då är det säkrare att välja ett av de högskoleförberedande program som inkluderar matte 2 som en obligatorisk kurs, dvs inte HU eller ES, utan t.ex NA, TE, EK eller SA.

    Frågor och svar taggade med 'estetiska linjen' (3 st.)

    • Nabila

      Hur mycket matte läser man på estetiska linjen?

      Hej! Jag går i åk 1 på estetiska linjen, inriktning film och regi. Jag läser just nu matte 1B. Har svårt för matte och siktar på ett E, blir nöjd med det då jag tycker det är otroligt jobbigt. Hur mycket matte läser man på estetiska linjen under alla 3 år? Är det sant att man bara kan ha matte...

      Anna: : Hej Nabila. på ES ingår obligatoriskt endast Matematik 1b. Man behöver inte läsa fler kurser i matte än matte 1b. Övriga mattekurser är på ES valbara. Så, om du... Läs hela svaret
    • Marco

      Vilka högskolor finns det när man har pluggat i estetiska linjen?

      Hej jag går i estetiska linjen i Grafisk Design som ligger i Stockholm. Jag undrar vilka skolor som jag kan välja utifrån? Jag undrar också vilka betyg som man måste ha för behörighet. Jag personligen vill hålla på med allt från reklam, app design, webbdesign och egen företagande. Men det...

      Anna: : Hej Marco, utbildningsutbud förändras ständigt; och inom webbdesign och app-design - förändras det mycket snabbt. Om du är 16 år nu, kommer du söka... Läs hela svaret
    • Kurt

      Varför står det 355 på vissa antagningsgränser?

      Hejsan! Jag gick in på gyantagningen för att kolla på olika estetiska skolors meritvärde. Dock såg jag ibland typ 355 som antagningsgräns, till och med 475! Är det något jag missat eller? För senast jag kollat så var 320 poäng det högsta man kunde få.

      Lena: : Hejsan, ja, eftersom du ofta gör antagningsprov på de estetiska programmen så slår man ihop den poäng man får på betygspoängen - därför blir det en högre poäng. Från och med i år är dock högsta poängen 340p eftersom man får räkna in Moderna språk som ett sjuttonde ämne./Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga