Josefin 20 år
  Hej, jag är en tjej på 15 år som inte har bestämt sig ännu vilken linje jag ska välja. Jag tycker verkligen om svenska och hk (hemkunskap) men jag tycker mindre om No och matte. Matte är min störta svaghet inom skolan, har dyskalkyli vilket gör det väldigt svårt för mig. Jag har F i matte och kommer förmodligen ha det då jag går ut nian också. Hemkunskap är nog de roligaste jag vet! Att laga mat och göra fina rätter men mina föräldrar tycker att det inte är en bra linje, svenska tycker jag om för då får man skriva historier och annat som är väldigt kul då man har en bra fantasi. Har prövat detta test http://www.gymnasieguiden.se/testet men det stämmer inte. är väldigt pratsam men har svårt att prata med dom jag inte känner för att jag är väldigt blyg, känns som att det här med gymnasium är hopplöst för mig. Alla mina vänner ska gå fordons eller barn och fritid, inget av det tycker jag om. Är sugen på att gå hotell och turism men verkar inte vara något för mig som är blyg. Mina betyg består av mest E i so, no, engelska, språk, bild och teknik sedan så har jag C i svenska och B i hk och F i matte. har väldigt lätt för att lära mig saker då jag väl vill och kan. Vilken linje ska jag välja? Behöver verkligen hjälp.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Josefin!
  Ingen test kan till 100% ge dig svar på vad som är bäst för dig, test kan ge en "fingervisning" och pusha dig i rätt riktning.
  Att du fick resultat som inte stämmer är också - konstigt nog - bra, för då vet du vad som STÄMMER.
  Är du säger på din sak, så är det just det som gäller och är viktigt!
  Du kan glömma testresultat eller göra om det testet ... men oavsett test eller inte test, så närmar sig den dagen då du måste göra gymnasieval, eller hur?

  Utifrån det du berättar om dig - att du gillar hemkunskap och laga mat, men att hotell/turism inte är det bästa valet då du är blyg - så skulle jag i så fall säga att du kanske bör satsa på Restaurang/livsmedel - bli kock eller bagare/konditor. Intresse för att skriva kan man med fördel kombinera med matlagning - t.ex. skriva kokböcker.
  Kock är ett av framtidsyrken då ganska stor brist råder redan i vissa delar av Sverige och pensionsavgångar gör det troligt att det blir ännu större brist på utbildade kockar. Även bagare/konditor kommer att behövas i större utsträckning.

  Det är på Restaurang&livsmedelsprogrammet http://www.gymnasieguiden.se/program/RL som utbildningar till kock, servitris, bagare/konditor finns.

  Ang. matte så är det ett ganska stort problem, tyvärr.
  Det är så här att utan godkänt betyg (lägst E) i matte från vårterminen i åk9 i grundskolan blir du, tyvärr, inte behörig till något nationellt gymnasieprogram.
  Du har dyskalkyli och jag förstår att det är svårt för dig och att du kämpar. Undrar om du får hjälp av speciallärare eller specialpedagog på din skola? Det har du rätt till om du har dyskalkyli.
  Om du inte fixar E i matte från vårterminen i åk9, är det enbart Introduktionsprogrammen som du kan läsa, inte de nationella programmen.
  Inom IM = Introduktionsprogrammen finns det
  olika alternativ http://www.gymnasieguiden.se/program/IM

  Ett av alternativen är Preparand - då läser du matte på heltid, bara matte. Eller så kan du läsa någon gymnasial kurs också, men mest blir det matte för dig. Detta för att målet med Preparand http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/preparandutbildningen
  är att du under max ett år ska uppnå full behörighet till gymnasiet. Om det i ditt fall just matte som fattas, då läser du först och främst matte, får - förhoppningsvis - E eller högre betyg i grundskolematte och söker till gymnasiet året därpå.

  Ett annat alternativ är att söka PRO=Programinriktat individuellt val http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/programinriktat-individuellt-val
  Här är det enbart yrkesprogrammen som du kan välja mellan. Det går bra med Restaurang&livsmedelsprogrammet, för att det är ett av yrkesprogram. Här funkar det så att du läser ett gymnasieprogram med din gymnasieklass, MEN JUST FÖR MATTE - så går du iväg och läser GRUNDSKOLEMATTE när din klass läser gymnasiematte. Tanken är att du ska få godkänt betyg i grundskolematte och sedan, under resten av gymnasiet, även ska få lägst E i första mattekurs på gymnasiet, som på yrkesprogrammet heter Matematik 1a.

  Läs även om Yrkesintroduktion http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/yrkesintroduktion
  och om Individuellt alternativ http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/individuellt-alternativ

  Som sagt, tyvärr, så utan godkänt betyg i matte kommer du inte komma in på något av gymnasiets nationella program - för att du kommer att sakna behörighet till gymnasiet.

  Av alla de alternativ som du kan välja bland utan godkänt betyg i matte, så är PRO, programinriktat individuellt val, det alternativet som mest är lik en "vanlig gymnasieutbildning" och du kan få samma utbildning under samma tid (3 år) som resten av din klass. Om du t.ex. inte får godkänt betyg i matte grund eller matte 1a, går du ut gymnasiet med Studiebevis i stället för Examensbevis. Du kan få jobb med Studiebevis. Du blir dock inte behörig att läsa på högskola. Du blir inte heller formellt behörig att läsa på Yrkeshögskola www.yhguiden.se - men där kan man få komma in i alla fall ("på undantag" - inom 20% fri kvot).

  Det är jättebra att du har godkända betyg i alla andra ämnen på grundskolan, men det är tyvärr så att svenska, matte och engelska måste man få E i - annars är man inte behörig till gymnasiets nationella program.

  Jag hoppas och tror att du fixar godkänt betyg i matte! Be matteläraren om extra hjälp. Be att få träffa speciallärare och läsa matte i en liten grupp eller individuellt.
  Extraåtgärder kan sättas in - förutom undervisning i en liten grupp eller individuellt, även anpassad studiegång kan ordnas. Då plockar man bort några ämnen och du får mer tid för matte. Detta görs genom rektorsbeslut. Ofta är det speciallärare som rekommenderar den lösningen.

  Känner du till www.matteboken.se ? en jättebra sida. Det är helt gratis att använda sig av www.matteboken.se - alla mattekurser är upplagda för självstudier och repetition på den sidan.

  Om du vill veta mer om behörighet till olika gymnasieprogram, läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet

  Jag tror att det är den här skolan som är närmast till din bostad
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sandbackaskolan
  och den erbjuder bland annat inriktning "kök och servering" på Restaurang&livsmedelsprogrammet.

  Se själv vilka andra utbildningar skolan har som verkar vara intressanta för dig.
  Se vilka andra skolor som ligger på pendlingsavstånd från där du bor http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&vocation=&variant=&county=Norrbottens+l%C3%A4n&municipality_id=&office_id=&order=school

  t.ex. kan du pendla till de här skolorna... kanske - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hornavanskolan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/yrkesgymnasiet-skelleftea
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/bokenskolan-lapplands-gymnasium

  Återkom gärna och berätta för oss hur det går med dina studier och med val till gymnasiet!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA


  Frågor och svar

  • Liam 18 år

   Kan man välja bort ämnen till meriten som krävs för programmet?

   Hej! Jag går sista året på teknikprogrammet och har istället för 2 individuella val detta läsår 4. Jag har följande kurser : Matematik 4, Matematik 5, Fysik 2 och Engelska 7. När jag sedan ska söka till högskola har jag förstått det som att jag själv väljer vilka betyg som ska räknas till min...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lema 20 år

   Hur söker man till läkarprogrammet i Danmark?

   Hej! Jag har en fullständig gymnasieexamen från naturprogrammet med godkänt i alla ämnen. Jag har ett meritvärde på 17,18 i BI. Jag har även läst allmän linje på folkhögskola med 4,0 i BF. Just nu arbetar jag inom vården. Jag undrar hur jag kan söka till läkarprogrammet i Danmark och hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johan 32 år

   Hur ser jobbutsikter ut för yh ingenjör och lokförare?

   Hej, jag är 30+ och funderar på att skola om mig. I bagaget har jag med mig bl.a. universitetsstudier i statsvetenskap och arbetslivserfarenhet från statlig myndighet. De utbildningar jag kikat på/vill ansöka är 1) Anläggningsingenjör väg och vatten (yh-utbildning 2årig). Enl. Framtid.se...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alex 21 år

   yrkeshögskolan/högskolan efter komvux lärlingsutbildning?

   Hej är det möjligt att läsa på yrkeshögskolan/högskolan efter komvux bygg och anläggning lärlingsutbildning? Så med klarat lärlingsutbildning plus de Särskilda förkunskaper som krävs tex Matematik 2, Svenska 3 kan jag utbilda my till redovisningsekonom?

   Julia SYV: Hej!Yrkeshögskola kan ta in på "sammantagen bedömning": betygen, arbetslivserfarenhet, tester, intervju mm. Alla har därför en chans att komma in på en... Läs hela svaret
  • jawad 19 år

   kommer gymnasie betyg att få faktorn 1,2?

   Hej! Jag har gymnasie examen från Afghanistan och läser kompletterande kurser på en gymnasieskola som har samarbete med komvux-lärcentern i min hemmkommun. Jag undrar om att kommer mina kompletteringar att multipliceras med faktorn 1,2 vid antagning till högskolan eller inte? på antagning.se...

   Julia SYV: Hej!situationen som du beskriver hör till "ovanliga situationer". Det finns därför inte ngt färdigt svar vi kan ge dig här på FRåGA SYV. Jag vill be dig kontakta Antagning.se och få svar från dem. Tel.nr 0771-550720
  • Monica 44 år

   Komvux - matte - svenska?

   Om man vill läsa på halvtid och söka csn på halvtid. Hur många kurser och hur lång tid tar det . Om man inte klarar det, vad händer då?

   Anna SYV: hej Monica!på gymnasienivå är heltidsstudier = 20poäng per vecka och halvtid, således, = 10 gymnasiala poäng per vecka. En normalstor gymnasiekurs (som är på 100poäng) läser man... Läs hela svaret
  • Lucas 20 år

   Kan betygen i BII sänkas?

   Hej! Jag genomförde en prövning i våras och är således med i BII. Nu ska jag genomföra fler prövningar och undrar följande: Jag vet att man inte kan sänka sitt betyg i BI om man råkar prestera sämre på prövningen, men...

   Julia SYV: Hej!om man har fler betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller.Att du gjort en prövning, oavsett vilket betyg man fick på prövningen, placerar dig inte automatiskt i BII,... Läs hela svaret
  • Desiré 20 år

   Byta till gymnasiet i Oslo?

   Jag går på gymnasiet i Sverige och jag vill flytta till Oslo, går det att fortsätta kursen i Oslo eller måste jag börja om igen? Jag går andra året på vård.

   Julia SYV: Hej!vi på FRåGA SYV har tidigare fått frågor om att under gymnasietid byta utbildning till ett annat land och vad gäller Norge har vi tidiare fått svar från de sakkunniga; var god läs... Läs hela svaret
  • Monica 44 år

   vart ska modersmål placeras?

   Elev i ettan vill läsa modersmål, går på natur, vill ha det som individuellt val. Men det kommer inte förrän i tvåan och trean. Hur gör vi nu?

   Evelyn Orest: Hej! Modersmål är en rättighet och ska därför erbjudas även om eleven inte har individuellt val (i-val) på schemat i ettan. Detta kan sedan justeras så att eleven inte behöver... Läs hela svaret
  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande...

   Julia SYV: Hej,att göra högskoleprovet kan inte på ngt sätt försämra dina chanser. Säg att det inte går bra och du får lågt resultat på HP, då blir det som om du... Läs hela svaret
  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs...

   Julia SYV: Hej Leah!du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.sePå NA läser man matematik 1c snabbare än på ett läsår, och börjar läsa matematik 2c redan under årskurs 1.... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att...

   Julia SYV: Hej Sofia!om man kommer in på ett högskoleprogram och sedan innan har godkända högskolepoäng, kan man ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare... Läs hela svaret
  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på...

   Julia SYV: Hej!yrkeshögskoleutbildningar gör egna bedömningar och kan ta in utan gymnasieexamen. Detta gäller bl.a den här yh-till lokförare också. För övrigt, så... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga