Rasmus 21 år
  Hejsan,

  Jag är väldigt duktig på ämnen som Engelska,Svenska och nästan alla SO ämnen, men jag är inta lika duktig på ämnen som Matematik,Fysik,Kemi och språk(tyska) där jag har betygen C och D.

  Det ämne jag fascineras av och gillar mest är historia där jag legat på bra betyg sedan 7an. Jag är också väldigt duktig med engelska och skulle kunna tänka mig att ha lektioner på engelska.

  Jag är teoretiskt lagd och vill gärna gå på ett högskoleförberedande program.
  tacksam för svar.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rasmus,
  om du kan tänka dig ha engelska som undervisningsspråk råder jag dig att titta närmare på IB programmet, se info- på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB.

  Om du inte vill läsa fysik, kemi och inte "för mycket" Matte - så kan vi utesluta Naturvetenskapliga och teknikprogrammen.

  Läs om Samhällsvetenskapliga programmet på http://www.gymnasieguiden.se/program/SA
  om Estetiska på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES
  om Ekonomi (inriktning Juridik) på http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
  och om Humanistiska (inriktning Kultur) på http://www.gymnasieguiden.se/program/HU/kultur

  Minst Matte av alla högskoleförberedande program läser man på Estetiska programmet. Om du inte vill specialisera dig på sång/spela instrument eller spela teater - då är inriktning Estetik och Media som jag rekommenderar att kika på extra noga http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media.
  Historia 1 och 2 ingår som obligatoriska kurser i Estet /alla inriktningar/ och Historia 3 kan man välja inom Programfördjupningar eller inom Individuellt val. Andra valbara kurser är t.ex. Filosofi 1 och 2, Kultur och idéhistoria, tre kurser i Psykologi, tår kurser i Religionskunskap samt Samhällskunskap 2 och 3.

  I Humanistiska & Samhällsvetenskapliga programmet ingår det Moderna språk med 200 p. som obligatoriska kurser och i Ekonomiprogrammet ingår dem med 100 p. Med "Moderna språk" menas i det avseende Tyska, Spanska, Italienska mm. /dvs inte svenska eller engelska/.

  I Estetiska programmet ingår det inte några Moderna språk som obligatoriska kurser.

  Om det är så att du helst inte vill ha "för mycket matte" och inte vill läsa Moderna språk som obligatoriska kurser - verkar det som att Estetiska programmet kan vara det rätta valet för dig. Genom att göra de rätta tillval inom Programfördjupningar och Individuellt val - kan du uppnå behörighet till de specifika eftergymnasiala utbildningar som du vill bli behörig till.

  Jag råder dig att kolla på www.studera.nu och www.yhguiden.se - och hitta några utbildningar som verkar vara passande för dig. Genom att titta på Särskild behörighet som krävs för de utbildningarna, vet du sedan vilka kurser du behöver lägga till på gymnasiet.

  Bästa hälsningar & lycka till!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga