1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Alina,
    du får gärna göra högskoleprovet. Då prövas du även i HP-urvalet.
    I Betygsgrupper brukar meritvärde ligga, för läkarprogrammen, på över 20.0 och 20.0 har man om man har alla A i alla kurser i alla 3 år på gymnasiet (förutom Gymnasiearbete, där man endast kan få F eller E men det betyget räknas inte in i jämförelsetal/meritvärde). Alltså, förutom alla A betyg i alla kurser på gymnasiet ska man även ha några merit (extra)poäng, annars kan man inte komma högre upp än 20.0.
    Så, ditt meritvärde - tror jag tyvärr - är för lågt för att kunna ha en realistisk chans att komma in på läkarprogrammet på ngt svenskt lärosäte.
    Som sagt, du kan göra högskoleprovet och kommer i så fall prövas i HP-urvalet; behörighet måste man dock ändå ha - både grundläggande och särskild; HP befriar inte från kravet på att vara behörig.

    Andra möjligheter
    Du kan efter gymnasiet söka till folkhögskolornas allmänna kurser. På en sådan kurs läser man mot Omdöme om grundläggande behörighet. Du kan på ett läsår få ut ett sådant omdöme, om du kommer in på en folkhögskola och presterar väl. Högsta omdöme är 4.0 och man prövas med omdöme i BF-urvalet.

    Titta på andra yrken
    Inom Hälsa- och sjukvård finns väldigt många olika yrken. Kika gärna på framtid.se/yrken/halsa-sjukvard där varje yrkesnamn är en klickbar länk.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'oäng' (2 st.)

    • Vincent

      Fortsätta på Franska eller välja ett nytt moderna språk?

      Hej! Jag ska snart börja gymnasiet och siktar in mig på Natur Natur. Får jag samma mängd högskolepoäng om jag väljer ett nytt moderna språk som jag hade fått om jag fortsatte på det jag hade i högstadiet? Natur Natur är ju bara 1 år av moderna språk.

      Liselotte: : Hej Vincent,du har rätt - det är en kurs moderna språk som är Obligatorisk på Naturvet.programmet; dock läser många elever fler kurser moderna språk, som... Läs hela svaret
    • sabrina

      Jag undrar om fristående kurser?

      Hej! Jag undrar om man vill bygga upp sin egen exam genom fristående kurser. Finns det något antagningspoäng eller en viss behörighet för att bli antagen på fristående kurser?. Och finns det möjlighet att dom fristående kurser som jag har eller kommer at läsa inte leder till någon exam? Är det...

      Mikael: : Hej Sabrina; det är enklare för dig att komma in på ett program (för att du inom programmet kommer ha platsgaranti på de kurser som ingår); söker man däremot fristående kurser... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga