1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jonas!

    på Bygg- och anIäggningsprogrammet han man rätt att Iäsa kurser för grundIäggande behörighet tiII högskoIa, som är svenska 2,3 och engeIska 6.

    Andra kurser som  matematik 2, samhäIIskunskap 1a2
     och historia 1a2
    kan erbjudas att väIja tiII och om man gör det,
    då kommer man i princip ha samma behörighet att fortsätta Iäsa vidare på högskoIa/universitet som om man gick på högskoIeförberedande gymnasieprogram som t.ex samhäIIsvetenskapsprogrammet och inriktning Juridik på Ekonomiprogrammet.

    Om man inte Iäser matte 2, samhäIIskunskap 1a2 - och det vet man inte om man kan göra, för att aIIa gymnasieskoIor erbjuder inte möjlIighet att göra det - då blir man inte behörig till specieIIt många program på högskoIa, så mycket hänger på om just din gymnasieskoIa kan erbjuda Iäsa matematik 2 och samhäIIskunskap 1a2.

    Med godkända betyg i historia 1a1 och 1a2 bIir man behörig söka tiII poIisutbiIdningen, t.ex och historia 1a1 Iäser man på bygg- och anIäggningsprogrammet, men 1a2 är inte en obIigatorisk kurs. Kan man inte Iäsa den, bIir man inte behörig tiII PoIisutbiIdningen.

    Inom samhäIIskunskap - är det ungefär som inom historia... 1a1 är en obIigatorisk kurs. Och 1a2 kan erbjudas som vaIbar kurs. Om den erbjuds och man väIjer den, och Iäser även matte 2 och samhäIIskunaksp 1a2 - då är det ett antaI högskoIeprogram som man bIir behörig tiII. Iäser man även Naturkunskap 1a2 och Naturkunskap 2 - är det ännu fIer högskoIeprogram som man bIir behörig tiII.

    Annars så kan man kompIettera på komvux efter gymnasiet. KompIetteringstiden kan vara en, två eIIer tre terminer... och då kan man bIir behörig tiII jättemånga högskoIeutbiIdningar.

    Om man väIjer bygg- och anIäggningsprogrammet på gymnasiet, då viII man troIigtvis inte fortsätta Iäsa på baIetthögskoIan eIIer musikhögskolan, utan snarare vilI man läsa till högskoleingenjör eller till civilingenjör.

    För högskoIeingengörsprogrammet behöver man godkända betyg i matematik 3, fysik 2 och kemi /1 och ibIand även i kemi2/ och tiII civiIingengörsprogrammet på högskoIa/universitet behöver man godkända betyg i fysik 2, kemi 2 och i matematik 4.

    Man Iäser inte fysik och kemi på bygg- och anläggningsprogrammet. Inom matte läser man endast matematik 1.

    Du får gärna ta deI av ProgrampIanen för BA>>

    Som du ser i Programpianen för BA, så får man Iäsa Fysik 1a och matematik 2a som programfördjupande kurser, men inte matematik 3 och 4 och inte fysik 2 och inte heIIer kemi 2. Det innebär att man behöver i så faII Iäsa ett stort antaI "utökade kurser" och det är ett undantag. Rektors besIut krävs för det. Risken finns också att skoIa inte kan erbjuda kurser i kemi och fysik, då lärarna som kan undervis i de ämnen kankse inte finns på skoIan. Det kan aIItså, inte garanteras att man direkt på gymnasiet bIir behörig tiII att Iäs tiII ingengör på högskoIenivå, om man går på BA.

    Som tur är, kan man kompIettera efter gymnasiet. Man kan också söka tiII yrkeshögskoIa.

    Annars, så är tanken att i faII man vet att man med stor sannoIikhet viII fortsätta Direkt efter gymnasiet, Iäsa på högskoIa/universitet - att man väIjer ett högskoIeförberedande gymnasieprogram.

    Yrkesprogram förbereder i första hand tiII att kunna få arbete direkt efter gymnasiet och/eIIer söka vidare tiII yrkeshögskoIa.

    Det man garanterat får Iäsa på ett yrkesprogram är kurser för GrundIäggande behörighet. Det är dock få utbiIdningar på högskoIenivå som inte kräver någon SärskiId behörighet. Exakt viIka utbiIdningar kommer att finnas om 3 år, när de bIir dags för dig att söka, vet vi inte idag. UtbiIdningsutbud kan förändras. Nya utbiIdningar skapas och behörighet tiII de befintIiga utbiIdningar kan ändras.

    Det är ett ganska "vagt" svar du får från mig. Jag bekIagar att jag inte kan ge ett mer konkret svar. Det är, som sagt, ingen som idag vet hur utbiIdningsutbud kommer att se ut om tre år.

    Hoppas mitt svar bIir på något sätt tiII hjäIp för dig!

    ANNA

    P.S_kika på yrken på www.framtid.se - men nya yrken kan tilIkomma också, och utbiIdningar tiII de befintIiga yrken kan förändras /inkIusive behörighetskraven/. Vi Iever i en föränderIig värId - och det på gott och ont! :)

     

    Frågor och svar taggade med 'forska' (4 st.)

    • blivande elev universitet

      Som läkare jobba med utveckling inom bioteknologi?

      Hej! Jag är en student just nu som snart har studerat ett år kandidat i matematik vilket jag gillar men inte ser mig själv jobba med. Jag funderar främst just nu på att söka till läkare eller civilingenjör i bioteknik. Som läkare anser jag att...

      Milla : : Hej!Det är fullt möjligt att kombinera medicin och teknik för att arbeta inom bioteknik och biomedicin. Här är några sätt man kan göra det på:1. Utbildning till... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Kan man forska som barnmorska?

      Hej! Jag undrar om man kan forska som barnmorska! Jag tycker det är kul med cellbiologi, genusfrågor, kvinnosjukdomar sexuell hälsa och sådana saker. Jag gillar alltså både biologiperspektivet och samhällsperspektivet och hur de går in i varandra. Därför känns det som att forskning och...

      Anna: : Hej Kajsa,det tar rätt lång tid innan man kan få legitimation som barnmorska. För behörighet till barnmorskeprogrammet krävs det av Socialstyrelsen utfärdad svensk legitimation som... Läs hela svaret
    • Hanna

      Arkitekt eller psykolog?

      Hej, Jag läser sista året på sam sam och är fundersam på om jag ska välja att läsa arkitekt- (jag läser Naturkunskap 2 och har då behörighet) eller psykologprogrammet. Båda programmen tilltalar mig och när jag frågat folk omkring mig tycker hälften arkitekt, hälften psykolog. Med vilket...

      Anna: : Hej Hanna, internationellt sett, så tror jag det är Arkitekt som är mer gångbart än psykolog, därför att inom psykologi finns det olika "skolor" och olika sätt att se på saker och... Läs hela svaret
    • Hanna

      Läkare, biomedicinare eller psykolog?

      Hej, Jag har ett år kvar på naturvetenskapliga programmet inriktning natur och är väldigt kluven i vad jag ska läsa senare. I något år har jag varit väldigt inriktad på att bli läkare för att sedan bli forskare neuroendokrinolog eller psykologi, men efter flera sjukhusbesök i sommar har...

      Anna: : Hej Hanna, vilken spännande fråga, men som också är svår att svara på. Du skriver "svår för att forska" - och jag tror du menar inte att kunskaper eller ambitioner inte... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga