Adnan abdi
    Hej!

    Jag har tänkt att plugga till ekonom och fått höra den skolan man väljer plugga på påverkar senare din chans till att få jobb. Pluggar man på de finare universitet så får du jobb lättare senare stämmer detta? Jag har också fått höra att det inte är sant så jag är förvirrad.

    Jag undrar även om man vill jobba med ekonomijobb är det bättre att läsa civilekonomutbildning?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Adnan,
    i Sverige är det så att yrken inom Ekonomi är för det mesta Icke-reglerade, alltså bestämmer varje arbetsgivare vilken utbildning hen tycker sökande till tjänster som finns inom företaget/organisationen, bör ha. På så sätt blir det extremt svårt att råda till vilka utb.man bör satsa på och ännu mindre - på vilka lärosäten... :(. Finns dock några undantag. T.ex för att bli en Civilekonom läser man på civilekonomprogrammet som är ett 4-årigt program på högskolenivå.
    Annars så kan man läsa ett av kandidatprogram i ekonomi och om man vill (eller känner att man behöver) läsa mer, försöka hitta utbildning på avancerad nivå: ngt magister- eller masterprogram. Magisterprogrammen är 1-åriga och master - 2-åriga.

    ang. "rykten" som olika högskolor och universitet har, så är det mycket svårt att säga någonting "konkret". Vad just den arbetsgivare kommer att tycka och tänka, som du ska söka jobb hos - är det ingen som på förhand kan veta. De arbetsgivare som du ska söka jobb hos kanske idag ännu inte finns. De företagen startas kanske nästa år eller ännu senare... .
    Det finns "rankningar" av lärosätenas "anseende" - men vad just din blivande arbetsgivare kommer att tycka, vet vi inte. Kan vara så att hen väljer ngn som gick på samma lärosäte där hen själv läste förut, och det kan vara en högskola som inte alls kommer högt upp på ranknings-listorna.
    Jag skulle i första hand söka till ett lärosäte på den orten där jag redan bor eller där jag vet att jag har en rimlig chans att skaffa mig bostad under studietiden. Det är mycket tråkigt om de studerande tvingas hoppa av pga de ej kan lösa bostadssituationen: de bostadslösningar som finns kan vara för dyra för att kunna klara av dem på studiemedel. Känner tyvärr till många fall där studerande flyttar ofta mellan olika tillfälliga bostäder vilket medför mycket stress och de har svårt att koncentrera sig på studierna. Finns också tyvärr fall då folk hoppar av pga de har tröttnat på att inte ha permanent bostad under studietiden.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hoppa' (2 st.)

    • Jesse

      Kan man komplettera gymnasiet medans man jobbar heltid?

      Hej! Jag går nu i trean på gymnasiet, men har sedan tvåan inte orkat mer. Det är för mycket för mig just nu. Jag vill gärna göra GMU, och börja jobba som soldat. Och efter något år bli Officer. Är det möjligt att komplettera gymnasiet och få högskolebehörighet under tiden som man jobbar...

      Mikael: : Hej Jesse! Vilka krav som ställs för blivande officer kan du läsa på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hoppa av matematik 3b efter halva terminen?

      Hejsan, jo det är så att jag har gått ca halva Matte 3b kursen under andra året av gymnasiet (gjorde 1&2 på ett år) och tycker verkligen att det kört fast ordentligt. Än så länge har jag ej haft ett enda prov med betyg (dvs alla F) och det känns som att det bara blir jobbigare och jobbigare ju...

      Lena: : Hejsan, tråkigt att du kört fast i matten - det händer dock! Och du har så rätt i att det är lätt att vara efterklok! Det som är viktigt är ju att du får ihop dina 2500 poäng och eftersom du verkat hoppa av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga