Ebba
    Jag gick ut gymnasiet förra året och läste samhällsprogrammet. Nu funderar jag på att studera till Audionom, men jag har inte behörighet till det eftersom jag endast har Naturkunskap 1 och man behöver Naturkunskap 2. Jag funderar på att läsa Naturkunskap 2 på komvux, och jag undrar då i fall jag kommer att hamna i komvux-kvoten när jag söker in? Och om man alltid kommer att vara i den urvalsgruppen efter man läst en kurs på komvux, även om jag exempelvis söker in på något annat program?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Ebba,
    Det är urvalsgruppen BII för dem, som har kompletterat sina gymnasiebetyg.
    Om du söker till en annan utbildning där Naturkunskap 2 inte behövs för behörighet, kommer du att prövas både i BI gruppen (de som inte har kompletterat) & i BII gruppen (de som har kompletterat). Det är i alla fall så vi tolkar reglerna som gäller vid antagning till högskola/universitet. De kurser som man kompletterar med - i fall de inte krävs för behörighet och inte ger Meritpoäng - ger dig rätten att prövas i båda grupperna.
    Att det alltid är sämre att hamna i gruppen för dem som har kompletterat, är inte sant.
    Ibland är det faktiskt lägre antagningsgräns i BII gruppen. Oftare är det tvärtom, men "en kompletteringsgrupp" är inte sämre, utan det är just EN ANNAN GRUPP. Det kan vara fördelaktigt att ha kompletterat.
    Om du behöver Naturkunskap 2 för behörighet, har du inget val - du måste läsa den kursen. Det är fördelaktigt för dig att ha högre betyg i den ( det är alltid bra att ha högre betyg :-) - så läs den och vi håller tummarna!
    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'inga betyg med sig' (2 st.)

    • Elev

      Plugga vidare men hur?

      Hej! Skulle uppskatta all hjälp och råd vi får. Jag frågar åt en väldig nära bekants vägnar. Om en person med invandrarbakgrund inklusive 10 års erfarenhet av livsmedelsbutik (i Sverige) vill börja plugga och förhoppnings få...

      Anna: : Yrkesutbildning på komvux ligger ofta på gymnasial nivå; man måste därför ha kunskaper i svenska, i första hand, motsvarande godkänt i åk9; från kraven i eng och matte kan man... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Vilka vägar finns?

      En nyanländ elev (19 år) som går språketablering på folkhögskola vill söka en gymnasial yrkesutbildning. Inga betyg med sig. (har gått grundskola och gymnasiet i sitt hemland). Kan hen göra en prövning av grundskoleämnena? Vilka vägar finns?

      Liselotte: : Hejsan, jag undrar om eleven fyllde 19 år under 2017 eller om hen fyller 20 under detta kalenderår? Det är viktigt för elevens möjlighet att söka till ungdomsgymnasiet. Om hen fyller 20 år i år,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga