Saga
    Hej! Jag undrar vad man utbildar sig till om man jobbar med genteknik och experimenterar med hur genteknik kan hjälpa mot sjukdomar osv i framtiden? Jag läser naturprogrammet just nu så förstår att det är rätt väg i alla fall, men senare då?

    2 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej!
    vi tillfrågade några sakkunniga och här nedan kan du läsa deras svar:

    - Jag skulle rekommendera kandidatprogrammet Biovetenskap - Molekylär biodesign.https://www.his.se/utbildning/biovetenskap/biovetenskap-molekylar-biodesign-bimpg/ 

    - Biovetenskap- Molekylär biodesign är ett unik program, vi jobbar nära genteknik och som man kan se i vår introduktions film (länk) så får vi jobba med den senaaste tekniken! I en kurs jobbar vi med CRISPR som är världens största genmodifikations verktyg :D 

    Högskolan i Skövde har även mycket forskning kopplat till detta! 

    Ett ytterligare plus är att vi jobbar väldigt mycket i labbet så man lär sig genom både teori och praktik :D

    https://www.his.se/utbildning/biovetenskap/biovetenskap-molekylar-biodesign-bimpg/ -- Skickar med en länk till vår program sida så kan hen läsa mer där :) 

    - Jag rekommenderar antingen någon bioteknikutbildning eller en kandidatutbildning i molekylärbiologi med en master i genetik/molekylärgenetik.

    - En kandidat och sedan mastersxamen i Molekylärbiologi är ett bra val om man vill kombinera genetik/genteknik och medicin. Om det är mer ”teknik” som är intressant, kan man också läsa Bioteknik eller Medicinsk teknik. Biomedicin eller Biokemi kan också vara alternativ.

    - ... det finns flera olika banor som studenten kan ta. Och det är nyttigt för forskargrupper och genteknikföretag att samla kunskap från flera olika utbildningsbakgrund. Eftersom forskningsfrågor på den nivå börjar bli så komplicerade så är teamarbete ett måste.
    Kandidatprogrammen som kan vara relevanta: Biologi/molekylärbiologi. Biomedicin. Civilingenjör i molekylär bioteknik.
    Dessa 3 täcker kunskapen om molekylära processer, experimentellt arbete och bioinformatik, men bidrar inte med så mycket kunskap om sjukdomar.
    Sedan finns det också viktiga grupper från läkarprogrammet och veterinärprogrammet som bidrar med kunskap om sjukdomar, men där det krävs att studenten själv visar mer intresse för genetik/molekylärbiologi i form av fristående kurser eller praktik hos relevanta forskargrupper.

    - Det finns flera utbildningar som t.ex ingenjör/naturvetare som skulle passa (https://teknat.uu.se/utbildning/ ). Inom medicin finns kandidatprogrammet i biomedicin (www.medfarm.uu) och ett annat bra alternativ om man tycker det är intressant med medicin är läkarprogrammet.

    - Om man vill arbeta med genteknik i framtiden föreslår jag att välja antingen Civilingenjörsprogrammet i Bioteknik där det finns profilinriktning mot bl.a Medicinsk bioteknik https://www.umu.se/utbildning/program/civilingenjorsprogrammet-i-bioteknik/ eller Kandidatprogrammet i Life Science https://www.umu.se/utbildning/program/kandidatprogrammet-i-life-science/ där man under sista året kan välja kurser med inriktning mot genetik och molekylär genetik. Efter kandidatexamen finns det möjligt att söka vidare till Masterprogrammet i molekylärbiologi: https://www.umu.se/utbildning/program/masterprogrammet-i-molekylarbiologi/ 

     

    Mvh

     

     

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej igen,

    se info på programsidor:

    Biomedicinska analytikerprogrammet, Inriktning Fysiologi, 180 hp

    Biomedicinska analytikerprogrammet, Inriktning Laboratoriemedicin, 180 hp

    Där finns både utbildningsplanen och även under fliken ”Upplägg” så finns vardera inriktnings programöversikt där man ser upplägget på kurserna.

    Vill man läsa mer detaljerat innehåll i någon kurs så finns kursplan att söka fram här:

    https://www.oru.se/utbildning/jag-ar-student/kurs--och-utbildningsplaner/kursplaner/

    Förhoppningsvis kan någon av dessa vara ett program som lockar- och som eleven tycker verkar intressant.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'T4' (5 st.)

    • Enok

      T4/Tekniska fjärdeåret merit?

      Har kollat runt lite på T4, men hittar ingen statistik på meritpoäng om det, tex hur medel, minst eller hur många som ansöker varje år. Finns det någonstans att hitta?

      Peter: : Hej, T4 finns med flera olika inriktningar och det är olika behörighet till de olika inriktningar. Känner inte ngn statistik-sammanställning som skulle vara öppen för alla intresserade; du får... Läs hela svaret
    • ell

      vilken linje ska jag gå ?

      Hej jag är väldigt osäker vad jag ska gå för linje på gymnasiet. Jag har haft syvmöte men blev typ ännumer förvirrad ? Så jag undrar om jag skulle gå teknik vad finns det då för inriktningar & vad kan jag typ bli efter gymnasiumet?

      Anna: : Hej Elsa; Teknikprogrammet >> har 5 inriktningar men det inte på alla skolor som alla inriktningar erbjuds. Oftast erbjuds en eller 2 (ibland 3) inriktningar på TE. Ex. Grillska-gymnasiet-i-eskilstuna >>... Läs hela svaret
    • Murat

      Söka högskola med betyg från tekniskt fjärde år?

      Hej, jag går tekniskt fjärde år och jag undrar vilket urvalgrupp (BI, BII...) jag kommer hamna efter utbildningen. Vad kan jag göra med de betyg jag får från den här utbildningen?

      Milla : : Hej Murat,du söker till högskola med meritvärde som räknas ut på dina "vanliga" gymnaisala betyg, som finns i ditt examensbevis. Om du med de betygen som finns i ditt... Läs hela svaret
    • Marcus

      Tekniskt fjärde år på en annan skola när ja gått ut?

      Hej! Tack för senaste gången ja fick hjälp! Uppskattad mycket och ni är lika bra som vanligt! Har funderat på en sak, kollat lite på tekniskt fjärde år när ja gått ut. Men går på en skola som inre erbjuder den utbildningen, fungerar det att börja där efter man gått ut sin nuvarande skola?...

      Anna: : Hej Marcus, så roligt att du vill satsa på att bli Ingenjör. Ingenjörer behövs i stor utsträckning idag och kommer att behövas kanske i ännu större grad i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga