Elev

    Hej jag går i nian och vill utbilda mig till tandhygienist men jag tänker ta vård och omsorg istället för natur då den är för svår och jag vet att jag inte kommer klara mig. Men jag läste att man måste ta naturvetenskapsprogrammet för att kunna utbilda sig till tandhygienist. Vill inte ta natur alls på då jag inte är så bra på matte och det kommer blir jättejobbigt. Hur ska jag göra?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Raja!
    Särskild behörighet som den ser ut nu, augusti 2021, på de svenska lärosätena ser ut så här: godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller samhällskunskap 1a1+1a2. Så, det är inte alls nödvändigt att läsa NA på gymnasiet för att få behörighet till tandhygienistprogrammet utan går alldeles utmärkt att läsa t.ex VO. En fråga här är dock om din gymnasieskola kommer erbjuda dig läsa matematik 2a, som valbar kurs. Om inte - skulle du behöva komplettera med den kursen efter gymnasiet. Matte 2a kan man på heltid, på komvux, läsa på fem veckor, eller på halvtid på 10 veckor, eller under en termin på 25% av studietakt. Mer matte än matematik 1a är inte obligatoriskt att läsa på VO (eller på något annat yrkesprogram) men ofta erbjuder gymnasieskolorna läsa mer matte - i alla fall matte 2a (ibland även 3b). Så, fråga gärna på din gymnasieskola om ska kunna läsa även matematik 2a under år2 eller 3 på gymnasiet - för att slippa komplettera efter gymnasiet.
    Om yrket Tandhygienist kan du läsa på framtid.se/yrke/tandhygienist

    Frågor och svar taggade med 'program på universitetet' (3 st.)

    • Elev

      Läsa sommarkurs?

      Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

      Julia: : Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Akram

      Hur gör man när man ska läsa parallel examen?

      Hej! Jag går fortfarande i grundskolan, men vill gärna få fem examen när jag blir stor och vill därför plugga parallel examen så att jag kan komma in i arbetslivet lite mindre än femton år i universitet.

      Julia: : Hej Akram, på högskoIenivå kan man bIi Antagen tiII 150% av studietakt - t.ex kan man komma in på ett högskoIeprogram på heItid + samtidigt Iäsa fristående kurser EIIer Iäsa ett program tiII - på 50% (haIvtid) av studietakt. 

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga