elin
    Jag går nu i ettan på gymnasiet, naturbruk med inriktning djursjukvård. Men jag känner att jag har valt fel inriktning och skola! Jag funderar på att byta till höstterminen nästa år, och gå om ettan.

    Jag har tittat på några andra naturbruksgymnasium med eget jordbruk, mjölkgård och stall. Och finns inriktningarna Jordbruk, Häst, Djurskötare och trädgård.

    Problemet är det att jag vill gå allihopa! Jag rider, odlar, hjälper till med mjölkkor och andra smådjur, och jag älskar alltihopa!

    Vad gör man om man vill gå en blandning av olika inriktningar?
    Kan man läsa utökad kurs? Eller kanske läsa andra kurser på de timmarna min klass läser kurser jag redan läst på min nuvarande skola??

    Tacksam för svar!!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Elin, så roligt att du vet vad du vill läsa och att du har varierande intressen! Jättekul!

    En gymnasieskola KAN GE DIG MÖJLIGHET att läsa utökade kurser. Skolan är dock inte skyldig att göra det. 2500 p. för att kunna ta ut Gymnasieexamen är det som skolan måste erbjuda och möjlighet att få Grundläggande behörighet till högskolestudier dvs kurserna: Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det är 300 p. som i så fall "tar plats" och förhindrar att du läser yrkeskurserna inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Det blir svårt att läsa flera olika inriktningar, så du måste välja en "huvudinriktning" i alla fall och sedan de kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som du är mest intresserad av /av de kurser som din skola kan erbjuda/.
    De kurser, i vilka du redan sedan innan har godkända betyg i, behöver du inte läsa om.

    Mitt råd är att - på förhand - avtala med den nya skolan vad du skall läsa: vilka kurser de kan erbjuda & fråga även om du får lov att läsa utökade kurser. Gymnasieexamen måste innehålla minst 2500 poäng men kan innehålla fler.

    Jag vill också passa på och tipsa dig om eftergymnasiala utbildningar på Yrkeshögskolan:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/tradgardsmastare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/brobyskolan/garden-management-tradgard-turism-och-ledarskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stora-segerstad-och-varnamo-yrkeshogskola/driftledare-lantbruk
    http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/kvalificerad-tradgardsmastare-park-och-kulturlandskap
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/tradgardsmastare-ekologi-och-entreprenorskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/tradgardsmastare-med-specialisering-halsa-kultur-och-miljo

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'bankchef' (3 st.)

    • Hej

      vägen till bankchef?

      Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

      Anna: : Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
    • Mary

      Kan man bli spelutvecklare och civilekonom om man går teknik?

      Hej! Kan man bli civilekonom och spelprogrammerare om man går teknikprogrammet? Jag ska börja på teknikprogrammet inriktning systemutveckling, och jag är intresserad av att jobba med något av jobben.

      Liselotte: : Hej Mary,i teknikprogrammet ingår det kurser som krävs för särskild behörighet till utbilningar som leder till de jobben som du är intresserad av, så - ja, om... Läs hela svaret
    • Mary

      Vad är skillnaden på nationalekonom och civilekonom?

      Ja, som rubriken lyder. Vad är skillnaden? Jag skulle gärna vilja bli bankchef (jag vet att man dock behöver arbeta sig upp till det) men vilka kurser behövs för att bli bankchef? Kan man studera på estet för att sedan bli det eller är det bara ekonomi?

      Anna: : Hej Mary, Civilekonom kallas man om man tar examen från civilekonomprogrammet, som är en heltidsutbildning på högskolenivå i 4 år. Läs gärna mer om yrket... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga