Kalle
    Jag kom in på mitt första val men vill gå på mitt andra, så om jag vill byta ska jag kontakta det kansliet på den skolan som jag kom in på? eller den jag vill byta till.

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej, Kalle
    du behöver få reda på om det finns lediga platser på den utbildningen dit du vill komma in. Det är både Antagningskansliet i din län/region och rektor på det programmet som du vill komma in på, som vet det. Även Studie- & yrkesvägledare på din gamla grundskola kan se i systemet om det finns lediga platser. Så länge lediga platser finns, kommer alla behöriga in.

    I fall det inte finns lediga platser, kan du komma in i reservkön. Från reserv kan man bli kallad så sent som två-tre veckor efter terminsstart.

    För att anmäla ditt önskemål /göra så kallad "sen omval"/ måste du komma i kontakt med en Studie- & yrkesvägledare i din kommun /t.ex. på din gamla grundskola eller - under dennes semester - en jourhavande SYV, som brukar finnas alla veckor under sommaren/.

    Mitt råd: ring kommunväxel och be att bli kopplad till en jourhavande Studie-& yrkesvägledare. Om de i växeln inte har uppgifter om vem det är, be att få prata med Gymnasiechefen. I värsta fall (om alla är på semester) - skicka epost till din gamla SYV på grundskolan, till den skolan dit du vill komma och till Antagningskansliet. Kontaktuppgifter finns här http://www.antagningskanslier.se/ Ibland kollar folk sina jobbmailadresser även under semester.

    Troligtvis kan du från 1 augusti /då det brukar "rulla igång" inför terminsstart/, komma i kontakt med SYV i din kommun eller på Antagningskansliet.

    Du frågar också om du behöver kontakta den skola, som du kom in på. Så här är det: om du 100 % har bestämt dig att du inte kommer att gå på den skolan /även om du inte får plats på den andra skolan/, är det bra att meddela skolan om att du ställer din plats till förfogande /då kan de kalla någon från reservkön/. Men tänk noga innan du gör det: eftersom det inte finns någon garantí på att du kommer in på den andra skolan, kan du stå utan gymnasieplats till hösten.

    Du skriver inte om det är samma program på de två olika skolor /dit du kom in och dit du vill komma in på/. I fall det är SAMMA program & du inte lyckas byta innan terminsstart, kan du byta senare, om någon hoppar av och en plats befrias (du kommer ju att läsa samma kurser).
    Du får gärna återkomma med uppgifter om vilka utbildningar det gäller på de olika skolor.
    Lycka till!
    SYV Ludmila

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga