Gülümser

    Hej, jag heter Gülümser Arslan, jag har jobbat som sjuksköterska på sjukhuset i tolv år i turkiet, jag vill flytta till i Sverige och jobba där som undersköterska. Jag tog språktestet här och jag väntar på resultatet, Jag hade skickat mina dokument till socialstyrelsen tidigare och fått likvärdigheten. Men först vill jag arbeta där som undersköterska Kan du berätta för mig exakt vilka villkor är?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Var god ta del av informationen på Framtid.se/yrke/undersköterska
    Yrket undersköterska är i Sverige icke-reglerat, alltså blir det upp till arbetsgivarna (och olika arbetsgivare kan tänka olika). Man kan alltså få jobbet som undersköterska även utan omvårdnadsutbildning, om arbetsgivaren som anställer gör bedömning att personen kan klara arbetsuppgifterna.
    Man söker jobbet som undersköterska, skickar med de meriter man vill åberopa och inväntar svar från arbetsgivare. Blir arbetsgivaren intresserad, kallar hen till intervju. Lönesättningen sker oftast individuellt, som en överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, därför spelar det också roll hur duktig man är på att löneförhandla.
    Längre ner på sidan Framtid.se/yrke/undersköterska ser du annonser om lediga jobb, som du gärna får söka. Lycka till!

    • : Finns det en önskad språknivå för undersköterska? Finns det ett krav på att klara kunskaprovetoch den praktiska provet?
    • Mikael : Nej, inte generellt men varje arbetsgivare kan sätta upp sina lokala krav.
    • : Tack så mycket ☺️
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga