Alexander
    Hej!

    Detta är något jag har gått och tänkt på de senaste veckorna och jag börjar bli allt mer tveksam till ingenjörsutbildning.
    I framtiden vill jag vara en riktig familjeman, ha hundar, barn, en katt och kanske en häst till framtida frugan. Frågan jag ställer mig är då om ingenjörsutbildningen är något för mig då jag har läst att ingenjörs yrket generellt är väldigt tidskrävande, är det så? Jag har tänkt bli en dator hårdvara ingenjör. Det finns andra yrken som lockar mig vilka är flygledare, pilot, lots alla dessa är också väldigt tidskrävande, liksom för att kunna bli kvalificerad till lotsutbildning så måste jag ha varit sjökapten i ett antal år, och sjökaptener är ju ute till sjöss väldigt långa perioder och det tror jag ej passar mig. Vanliga Svensson jobb är heller inte riktigt något jag är intresserad av.

    Vad säger ni? Är ingenjörsyrket så tidskrävande som alla säger?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Alexander, hej!
    Ingenjör som yrkesbenämning står för väldigt många olika "jobb" - det finns många olika ingenjörsutbildningar och även inom Data/IT som du vill bli så finns det många olika inriktningar och sedan beror det mycket på var man arbetar sen.
    En bra sida för dig som vi rekommenderar är http://www.ingenjorsvagen.se

    Av de yrken som du nämner i din fråga <flygledare, lots, ingenjör> så är ingenjör just kontorsjobb "åtta till fem" mycket mer än pilot eller sjökapten. Det är inte omöjligt att starta eget som ingenjör (exempel: sälja teknisk utrustning eller komma på tekniska lösningar för olika företag - som konsult) och som egen företagare kan du själv styra över din arbetstid.

    En annan möjlighet: se här http://www.chalmers.se/sv/utbildning/masterprogram/Sidor/larande-och-ledarskap.aspx sedan några år finns det en kombinationsutbildning: Civilingenjör&lärare. Sen kan man välja vad man vill jobba som.

    Ännu en möjlighet: jobba deltid som ingenjör - t.ex. 80 % av heltid och vara ledig varje onsdag eller fredag.
    Som anställd är det 40 timmars arbetsvecka och du har rätt att vägra jobba mer. Det finns ett visst antal timmar som arbetsgivaren kan kräva att du arbetar i övertid per år.

    Du kan ta och titta på yrkena, t.ex. på http://www.framtid.se/professions/ och hitta ngt. som kanske passar dig ännu bättre än ingenjör.

    Jag tänker också på en annan "aspekt" i att vara ledig (att vara "ledig i huvudet", dvs inte ta jobbet hem). Tänkt till exempel - kurator, läkare, polis som konfronteras med mänskliga tragedier "på löpande band" kan man säga - är inte lediga även när de är "lediga" för att de har svårt att släppa det som hände på jobbet. Läkare och polis jobbar, dessutom, på obekväma tider ibland.

    Om man jämför med andra yrken, så tycker jag att ingenjör är just en av de få där man kan jobba "åtta till fem" och inte ta med sig jobbet hem. Arbetsmarknaden bedöms också vara fortsatt god för ingenjörer med bra karriärmöjligheter.

    Mitt råd är att du på allvar överväger att satsa på att läsa till ingenjör /kanske i kombination med lärarutbildningen/ - då lär du dig 2 olika yrken samtidigt och har större valmöjlighet sen.

    Bästa hälsningar
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'sökande' (4 st.)

    • Anna

      Fristående kurser i kriminologi, hur fungerar det?

      Hej! Jag har funderingar om fristående kurser i högskola/universitet. Det är så att jag skulle vilja bli kriminolog och då undrar jag om jag kan bli kriminolog om jag läser fristående kurser i kriminologi? och är det några fler kurser som...

      Peter: : Hej Anna, du vill bli Kriminolog>> och frågar vad som gäller när läser till det yrket. Här är mitt svar:om man kommer in på programmet - läser man mot... Läs hela svaret
    • Zofia

      Hur gör man för att söka gymnasieskola själv?

      Min pojkvän gick grundskola med nästan endast F som betyg. Han vill nu ha en gymnasial utbildning. Hur gör man för att söka till en gymnasieskola själv utan grundskolans hjälp? Kan han söka en gymnasieskola utan betyg? Hur går man tillväga? Vem ska man kontakta?

      Anna: : Hej Zofia! Bra att din pojkvän vill studera. Från 1 juli det kalenderår man fyller 20 år, tillhör man Komvux. Man kan träffa Studievägledare på Komvux långt innan dess för att göra Studieplanering och... Läs hela svaret
    • Mirre

      Läggs det ned om det är för lite sökande?

      Hej! Jag var dum nog antaligen att bara söka till ett gymnasium. Självklart kan jag väl gå till syv och lägga till ett val, antar jag. Nu är det så att det endast var cirka 7 sökande med behörighet till just det programmet på det gymnasiet, och cirka 3 icke behöriga. Cirka 20 stycken var...

      Per-Anders: : Hej! Risken finns ju att programmet inte startar till hösten om det är få sökande. Det vanliga är att man har en omvalsperiod i april-maj någon gång och då har du säkert hunnit få besked om hur det blir med... Läs hela svaret
    • Christoffer

      Channsa på att bara ta ett alternativ?

      Hej, inne på där jag söker gymnasium. Kan jag söka på bara ett gymnasium? eller är det väldigt riskabelt? jag har valt teknik- media och har meritvärdet 232. känner mig ganska säker på att jag kommer in? och inget annat jag vill söka till heller.

      Lena: : Hejsan, eftersom du inte vet antagningspoängen i förhand så kan det vara en risk att bara ha ett val - men eftersom du i omvalet april/maj kan lägga till val om du via den preliminära poängen då ser om din poäng kommer... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga