Kübra

    Hej, Jag heter Kübra, går andra året på sambeteende samt har två år kvar till att söka univeristet/alternativt högskola. Jag är en person som brinner för samhällsvetenskap och för att träffa och prata med människor, vilket givetvis är anledningen till varför jag val just sambeteende. Jag har även toppbetyg samt fokuserar på en utbildning längre än 3 år (4,5-5 år) Frågan är vad för universitetsutbildning jag bör läsa efter gymnasiet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Du har ännu 2 år på gymnasiet och kan därför söka till eftergymnasial utbildning först till hösten 2021 och utbildningsutbud kan förändras... så, de programmen som finns idag kanske inte finns då och nya program kan dyka upp.
    Kika därför på Yrkespresentationer då, i stället för de utbildningar som leder till yrkena. Du kan börja med Psykolog och med Beteendevetare och sedan titta på de "liknande yrken" - längst ner på https://www.framtid.se/yrke/beteendevetare.

    Psykologprogrammet läser man i fem år; det är en mycket populär i Sverige utbilding men om du har höga betyg, så kanske du har goda chanser att komma in. Psykologer kan jobba på olika arbetsplatser och med lika olika arbetsuppgifter men de samtalar med människor och gör utredningar och bedömningar, och skriver också utlåtelser.

    Frågor och svar taggade med 'svenska som modersmål' (1 st.)

    • Marina

      Kan en elev komma in på IB med high-school utb från Kanada?

      Hej om en ungdom som har svenska som modersmål och som bor med sina föräldrar i Kanada - läser år 11 på skolan där, komma in direkt in på IB-programmet i Sverige. Eleven pratar flytande svenska men ej läste svenska i skolan de senaste åren. Vad gäller? mvh M.

      Anna: : Hej Marina, det bästa rådet vi kan ge är att vända sig i detta fallet direkt till den IB-skolan där eleven vill läsa. Det finns i Sverige ca 30 gymnasieskolor (27 i Sverige + 1 på Scandinavisk skola utomlands), där IB-programmet erbjuds. Se listan här.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga