stefan
    Hej!
    1. Om man är osäker på gymnasievalet men vill åt inriktningen bygg (men vad osäkert) och saknar betyg i ett karaktärsämne. Kan det då inte vara en fördel att gå yrkesintroduktion mot privutbildningen? Tänker att man får ju prova på olika inriktningar där också, eller vad är fördelen med priv?
    2. Om man läser upp betygen på ett yrkesintroduktions/priv- program, kan man efter det välja att söka något helt annat gymnasium året efter?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Stefan!

    "Priv" heter numera PRO - om det är det du menar - "Program inriktad individuellt val" och det är en utbildning som formellt sett ligger under IM, Introduktionsprogrammen, men i praktiken så går man i en vanlig klass (oftast) och det är bara i det ämnet som man inte är behörig att läsa på gymnasiet som man "går iväg" till en annan lektion där man läser "sitt ämne" t.ex. matte - på grundskolenivå, medan resten av klassen läser Matte 1a, en gymnasiekurs.

    Yrkesintroduktion är en helt annan sak: behörighet till den är att kunna svenska motsvarande åk6 i grundskola + intresse för "rätt yrke" - i detta fallet Byggnadsbranschen. Individuell bedömning görs och en Individuell studieplan upprättas för varje elev. Klasserna är små och lärartäthet stor. Man kan uppnå behörighet att läsa på gymnasiet och då söker man till ett nationellt gymnasieprogram - och det behöver inte vara bygg, utan vilket program som helst, där man blir behörig att söka till. Det är olika elever som går på yrkesintroduktion: vissa är jättemotiverade men ej kan eller vill läsa teoretiska ämnen, utan bara är motiverade att just "bygga med händerna"; andra elever har eller har haft stora hälsoproblem och läser på deltid. Det brukar vara hög frånvaro på elev sidan på yrkesintroduktion, vilket man kan se på olika sätt: en motiverad elev ser det som en möjlighet att ha läraren "för sig själv" och lära sig mera. En omotiverad elev ser på klasskompisar, som skolkar och kan kanske ta efter, tyvärr... Det ställs inte samma höga krav på elever på yrkesintroduktion som på ett nationell gymnasieprogram, därför att man inte kan ställa samma krav: det finns ju alltid en anledning till varför en elev inte blev behörig till ett nationellt gymnasieprogram. De orsakerna kan vara väldigt-väldigt olika: händelser i familjen, hälsotillstånd och väldigt mycket annat, varierande... Eleverna som går på yrkesintroduktion har ofta (inte alltid) kontakt med psykologer, läkare, soc.tjänst mm. Det beror på att de har viss "problematik" som behöver lösas.
    På yrkesintroduktion kan man gå max 3 år. Han man inte under den tiden uppnått behörighet till nationella gymnasieprogram, är man förhoppningsvis bättre förberedd till att söka jobb än innan man började på yrkesintro. Efter 3 år på yrkesintro kan man skriva in sig på Arbetsförmedlingen och få hjälp med att söka jobb; söka till folkhögskolor; söka till Komvux (men här är det oklart om man kan börja läsa innan 1 juli det kalenderår man fyller 20 år - Komvux i olika kommuner har olika regler på den punkten).

    Jag hoppas att mitt svar förklarar en del. Återkom gärna om du har frågor kvar.
    Bästa hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga