2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tabarak;

    om yrket Yrkeslärare - var god se info på framtid.se/yrke/yrkeslarare. Ang. Särskilda behörighetskrav för behörighet till yrkeslärarprogrammet var god se uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/behorighet-till-grundniva/sarskilda-behorighetskrav-for-lararutbildningen.

    Vidare gäller:

    För att anmäla sig till yrkeslärarutbildningen behöver man skicka dokumentation om sina yrkeskunskaper inom det ämne man vill undervisa i.

    Till följande universitet och högskolor ansöker man om validering i Valda:

    • Högskolan Väst
    • Karlstads universitet
    • Malmö universitet
    • Stockholms universitet

    Till ansökan i Valda


    Till följande universitet och högskolor ansöker man om validering i ValiWeb:

    • Göteborgs universitet
    • Högskolan Dalarna
    • Högskolan Kristianstad
    • Linköpings universitet
    • Linnéuniversitetet
    • Umeå universitet

    Till ansökan i ValiWeb

    Och vilken bedömning de gör ang. behörighet till yrkeslärarprogrammet kan ändras över tid... de behöver inte göra exakt samma bedömning om några år, som de gör idag. Jag kan tänka mig att några års arbetslivserfarenhet av arbete som förskollärare är fördelaktigt att ha, innan man söker till yrkeslärarprogrammet men vilken "formell bedömning" som kommer att göras - kan variera, beroende på vilket lärosäte man söker till och När man söker.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    om du inte har jobbat inom barnomsorg eller liknande verksamhet en längre tid innan din utbildning till förskollärare, skulle jag säga att du behöver skaffa dig lite arbetslivserfarenhet först, ett par år - förslagsvis.
    Det står inte uttryckt hur länge man ska ha jobbat men det står att man ska ha både teoretisk och erfarenhetsbaserad kunskap i sitt yrkesämne för att vara behörig till yrkeslärarprogrammet. Det är alltså en Bedömningsfråga. Olika lärosäten kan göra olika bedömningar, kan jag tänka mig. 

    För särskild behörighet till yrkeslärarprogrammet görs en samlad bedömning av den sökandes meriter, de teoretiska OCH de praktiska. Så, det krävs förmodligen arbetslivserfarenhet efter utbildning för att vara särskilt behörig till yrkeslärarprogrammet.

    Jag kan inte uttala mig om hur många år man måste jobba då det alltid görs en individuell bedömning av den sökandes meriter. Det beror på vad personen gjort i sin tjänst t.ex. och förstås också vilka yrkesämnen hen söker behörighet i.
     
    De som gör bedömning av den särskilda behörigheten till Yrkeslärarprogrammet, brukar anlita branschexperter för bedömning av yrkesmeriterna (de teoretiska och praktiska) ur en bedömarbank som UHR har upprättat tillsammans med lärosäten.

    Som du märker är detta en komplex fråga .... 
    Läs gärna om UHR:s yrkesämnen och behörigheten därav: uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Behorighet-till-grundniva/Sarskilda-behorighetskrav.


    Hälsningar
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'mobbing' (2 st.)

    • Edith

      Att inte trivas i sin klass, vad ska man göra?

      Hej, jag bytte nyligen linje till lantbruk, fick gå om åk 2. Jag hamnade i den stökigaste klassen jag någonsin gått i, där är bara jag och en till tjej, resten 10 st är killar varav två av killarna går över gränsen. Dessa...

      Julia: : Hej Edith,du berättar om en jättesvår/jobbig situation. Tyvärr så förekommer sådana saker i den svenska skolan. Jag tycker det är jättetråkigt att det är... Läs hela svaret
    • vivianne

      Hur byter jag så snabbt som möjligt?

      Hej! Jag vill byta gymnasieskola men inte linje, fast jag har redan börjat 2an och det har nästan gått två månader på terminen. Men jag mår verkligen inte bra i min skola, lärarna bryr sig inte och alla har skapat dåliga rykten om mig, dessutom så hör jag folk prata dåligt om mig. Vill verkligen...

      Julia: : Hej Vivianne, det är mycket tråkigt att du inte trivs på din gymnasieskoIa! Jag råder dig fråga på aIIa de skoIor, dit du viII byta - om Iedig pIats finns. Om du byter inom samma... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga