Innan man går på öppet hus eller infokväll på en gymnasieskola

Senast uppdaterad: 2016-05-25

Tillbaka

Vilka frågor bör man ställa under öppet hus på en gymnasieskola? 

Ta tid när du åker till öppet hus för att veta exakt hur lång tid det kommer att ta för dig att komma till/från skolan. Tänk på att du kommer att lägga den tiden på resor varje skoldag i tre år. 

Det är annars olika saker som är viktiga för olika personer. Frågorna nedan bör man därför se som ett förslag (man väljer de frågorna från listan som man själv tycker är viktiga):


1. Planerar du att söka en högskoleutbildning i Sverige, kanske du vill veta om det blir möjligt att läsa kurser för Meritpoäng: Engelska 7, högre kurser i Matematik & Moderna språk från steg 3. Info om Meritpoäng finns på www.gymnasieguiden.se


2. Söker du till ett program där inriktning läses från åk2 & skolan erbjuder flera inriktningar, kan du fråga om hur stor är chansen att varje elev får just den inriktning som hen önskar & hur skolan planerar att lösa situationen om för många elever väljer en av inriktningarna: om det är de med högre betyg från åk1 får den önskade inriktningen eller om skolan kommer att se till att alla garanterat får den inriktning som de önskar läsa?


3. Max antal elever i en klass?

4. Finns det skolvärd/värdinna på skolan? Finns det kurator, speciallärare, skolsköterska, skolpsykolog och Studie- & yrkesvägledare - och hur ofta kan man träffa dem? 


5. Finns det en eller flera klasslärare/mentorer per klass? 


6. Hur stor procent av lärare är behöriga att undervisa i "sina" ämnen?


7. Har skolan statistik på vad deras f d elever gör efter gymnasiet? Hur stor procent som kom in på en eftergymnasial utbildning? Hur många fick jobb direkt efter gymnasiet? 


8. Har skolan en anti-mobbnings plan? 

9. Finns det möjlighet att åka på utlandspraktik eller utbytesår under gymnasiet? 

10. Om du söker ett yrkesprogram, kanske du är intresserad av möjlighet att läsa som gymnasial lärling.

11. Vilka kurser som kommer att erbjudas välja mellan inom Programfördjupningen och inom Individuellt val - på just det programmet som du är intresserad av? (Be om lista på de valbara kurserna).


Frågorna ovan känns som viktiga för många elever men inte för alla. Välj vad som är viktigt just för dig samt lägg till dina egna frågor (kan t.ex. vara frågor om specifik lunchmat: vetegarisk, laktos- och/eller glutenfri eller en fråga om det finns möjlighet att utöva en viss idrott) & gör en sammanställning: några frågor från listan ovan + dina "personliga" frågor. 

Du kommer kanske på några frågor till utifrån info som finns i skolans presentation på webben.

Du hittar alla gymnasieskolor på www.gymnasieguiden.se och om du blir medlem, får du tillgång till många fler funktioner på sajten, bl a får påminnelse när skolorna, som du markerat som favoriter, bjuder på öppet hus.

Tips från Studie- & yrkesvägledare

  • Gå på flera öppna hus på olika skolor & besök gymnasiemässorna. 
  • Man kan börja besöka öppna hus & gymnasiemässor redan när man går i åk 7 eller 8, då hinner man samla på sig mer kunskap & erfarenheter från olika gymnasieskolor. 
  • Det går bra att gå på flera öppna hus på samma skola. 
  • Du kan boka ett studiebesök eller "skugga en elev" aktivitet: prova vara elev på gymnasiet under en halv- eller en hel skoldag. Hur man bokar ett personligt studiebesök eller "skugga en elev" (prova-på-dag) på olika gymnasieskolor är olika: ibland bör man be SYV på sin grundskola om hjälp med bokningen; ibland önskar gymnasiet att man vänder sig till en viss person på skolan: ringer eller mailar för att boka tid för besök. Ofta finns det information om det på skolans hemsida, men man kan med fördel ställa den frågan när man är på öppet hus.

Tillbaka