Hellen
    Jag har sökt till program som är antingen balanserad eller konkurrenskraftig inom arbetsmarknaden. Jag funderar då på att jobba utomlands om det blir svårt att hitta i Sverige. Jag har valt program där man kan bli grafisk formgivare/designer, webbredaktör och funderar även på webbutvecklare.

    Hur svårt är det att hitta jobb inom dessa yrken utomlands med en svensk examen? Hur går det till om man vill jobba utomlands (läst översiktligt att man behöver tillåtelse av den myndigheten som man vill jobba i, förstod dock inte riktigt)?

    Skulle vara bra om du kunde rekommendera yrken inom media, design och kommunikation som är mindre konkurrenskraftiga, samt högskoler o universitet som man kan ansöka till. För att vissa yrken kan krävas portfolio eller något liknande, vilket jag inte har.

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Hellen,
    den branschen som du är intresserad av är mycket flexibel och förändringar sker snabbt. Idag kan nog ingen svara på om exakt vilka yrken och arbetsuppgifter som kommer inom den branschen att efterfrågas mest - på några års sikt.

    Ang. portfolio
    Career portfolio - is an organized presentation of an individual's education, work samples, and skills. Källa: https://en.wikipedia.org.

    Vill man jobba utomlands behöver man kunna mycket bra engelska och helst även "landets språk", ex. om du vill jobba i Spanien eller i Latinamerika /förutom Brasilien/ - då är det spanska som kan krävas eller i alla fall är en mycket stor merit; i Brasilien är det portugisiska, som är landets språk. Och vill du jobba i Frankrike eller i ett land som är en f d fransk koloni (ex. många afrikanska länder hör hit) - då är det franska man bör (helst) kunna.

    Ang. utbildningar
    Det finns så många olika på olika nivåer och inom olika skolformer. Yrkeshögskoleutbildningar - hela utbudet finns på www.yhguiden.se - är mycket bra anpassade till arbetsmarknaden; de är också kortare och innehåller praktik; via praktiken får man arbetslivserfarenhet och kontakter. Därför vill jag varmt rekommendera att kika på vad yrkeshögskola erbjuder!

    Liselotte
    • : Vi säger att jag kommer in på en högskola/universitet/yh mem det finns inte fristående språkkurser, kan man då ansöka en fristående språkkurs i en annan skola?
    • Liselotte : Ja, man får läsa språk på en annan högskola/universitet än där man läser sin andra högskoleutbildning. Man kan också läsa språk på egen hand (självstudier) eller på ett Studieförbund, t.ex - https://www.framtid.se/information/studieforbund eller med hjälp av en privat lärare, se ex. https://www.framtid.se/arbetsgivare/allakando :)
    Anna SYV på FrågaSYV

    hej! ang. arbetstillstånd - så krävs det i många länder; inom EU är det mildare regler - är man medborgare i ett EU-land, får man oftast jobba i andra EU-länder utan några större svårigheter.

    Utanför EU får varje land bestämma själva vem som får jobba och vem som inte får det.
    Vad vi känner till, så finns det 2 olika sätt: antingen så kan man försöka få "allmän arbetstillstånd" och sedan söka jobb
    eller
    så försöker man intressera någon arbetsgivare att anställa en; då kan arbetsgivare - om hen blir intresserad av just dig - att hjälpa till att fixa arbetstillstånd.
    I princip är det alltid lättare att söka jobb i samma land där man är medborgare eller har PUT; permanent uppehållstillstånd; och det är oftast även lättare att få jobb i samma land där man har fått sin utbildning.
    Men varje regel kan ha sina undantag!
    Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'utan gymnasieplats' (4 st.)

    • Morteza

      Om man har lämnat fel adress och man fick inga koder?

      Jag har lämnat fel adress i Dexter och jag är inte antagen till enda programmet som jag valde. Fortfarande fick jag inga brev från antagningscenter för att kunna få min kod. Jag försökte många gånger att ta kontakt med de men det gick inte...

      Julia: : Hejsan,jag är inte säker på vilka "koder" du menar... Din fråga gäller väl antagning till Gymnasiet. Det är då i första hand till... Läs hela svaret
    • Ellica

      Jag ångrar mitt gymnasieval, hur ska jag göra nu?

      Hej! Gymnasievalet stängde nyligen och jag glömde svara eftersom jag var så förvirrad i mitt beslut. Jag kom in på mitt första handsval där det krävdes 270 poäng. Men jag vill hellre gå mitt andrahandsval där intagningapoängen är 218, vilket jag potentiellt sätt kommer in på. Finns det någon...

      Daniel: : Hej, du måste vända dig till just Ditt antagningskansli. Det är inte bra, givetvis, att du glömde att svara på antagningsbesked. I värsta fall har du nu ingen gymnasieplats. Har... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Vad händer med mig om jag inte får någon gymnasieplats?

      Hejsan-svejsan! Jag söker till några skolor som har höga antagningspoäng. Jag vet inte om jag får godkänt i svenska nu på våren. Vad händer om jag inte får godkänt i svenska? Och om jag får godkänt i svenska men ändå inte kommer in, vad händer då? Tacksam för ett snabbt svar!

      Liselotte: : Hej Fredrik! Tråkigt att du riskerar att inte få godkänt betyg i svenska nu på våren. Kämpa för att få godkänt betyg. Det är jätteviktigt att... Läs hela svaret
    • Melissa

      Tacka Nej Till Förstahandsval?

      Hejsan! Just nu har jag lite svårigheter med att välja vilket program jag ska ta i och med att jag vet att jag vill jobba inom ramarna av Samhällsvetenskap men jag vill göra min högskole-/universietsutbildning utomlands. Eftersom jag väger mellan SA och IB undrar jag om man kan ta...

      Anna: : Hej Melissa! Även om du ändrar i din ansökan och har utbildning till vilket du behöver göra provet, som ditt andra- eller tredjehandsval, så borde du (om man tänker logiskt) få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga