1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Vid ansökan till svenska högskoleutb. gäller följande:
    I betygsgrupper (BI och BII) konkurrerar man med MERITVÄRDE; meritvärde är summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen; Att man har högre betyg i fysik, kemi, biologi och matte eller om man har högre betyg i svenska, engelska, historia och moderna språk (bara för att ta några exempel) spelar ingen roll.
    Jämförelsetal är "snittet" alltså genomsnittet av betygen.
    Meritpoängen är de Extra-poängen som ej krävs för att bli "behörig". Har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde och då kan man som max uppnå 20.0 och det brukar inte räcka, därför att antagningsgräns till läkarprogrammet brukar ligga över 20.0 (alltså måste man ha några meritpoäng/extrapoäng också).

    ***********

    Behöriga sökande kan - oavsett konkurrensen på betyg - kan samtidigt också konkurrera i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).

    ***********
    Om det finns AU, alternativt urval (brukar till läkarprogrammet finnas på Karolinska Institutet, kallas för PIL) och du söker i AU***, då kan det faktum att man har högre betyg i just naturvetenskapliga ämnen vara "bidragande orsak".
    *** OBS! det är inte alls säkert att AU erbjuds på det lärosäte där du vill läsa; kolla upp det på förhand. I AU kan man behöva göra ansökan tidigare än den vanliga anmälningsperioden; det kan också ställas olika krav, t.ex brukar det krävas att man har gjort högskoleprovet.

    Frågor och svar taggade med 'inga betyg med sig' (2 st.)

    • Elev

      Plugga vidare men hur?

      Hej! Skulle uppskatta all hjälp och råd vi får. Jag frågar åt en väldig nära bekants vägnar. Om en person med invandrarbakgrund inklusive 10 års erfarenhet av livsmedelsbutik (i Sverige) vill börja plugga och förhoppnings få...

      Anna: : Yrkesutbildning på komvux ligger ofta på gymnasial nivå; man måste därför ha kunskaper i svenska, i första hand, motsvarande godkänt i åk9; från kraven i eng och matte kan man... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Vilka vägar finns?

      En nyanländ elev (19 år) som går språketablering på folkhögskola vill söka en gymnasial yrkesutbildning. Inga betyg med sig. (har gått grundskola och gymnasiet i sitt hemland). Kan hen göra en prövning av grundskoleämnena? Vilka vägar finns?

      Liselotte: : Hejsan, jag undrar om eleven fyllde 19 år under 2017 eller om hen fyller 20 under detta kalenderår? Det är viktigt för elevens möjlighet att söka till ungdomsgymnasiet. Om hen fyller 20 år i år,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga