Marcus
    Om man vill bli företagssäljare i framtiden, ska man gå högskola eller yrkeshögskola då? Vadå intsgningspoäng på högskolan eller yrkeshögskolan då? Är ekonomi programmet bästs programmet att gå då?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Marcus,
    om du startar eget företag inom försäljning, då bestämmer du själv vilken utbildning du behöver och söker den; om du söker jobb som Företagssäljare - är det arbetsgivaren som väljer vem hen vill anställa och eftersom Försäljare är INTE ett legitimationsyrke, dvs det finns inga krav på att man skall ha en viss utbildning, kan arbetsgivaren anställa vem hen vill - med eller utan utbildning. Ofta är det personlighet eller tidigare erfarenheter som är avgörande för vem som får jobb som säljare, och inte personens utbildning.
    Det är därför omöjligt att lova att du eller någon annan får jobb som säljare efter just en viss utbildning.
    Ekonomiprogrammet är passande om man har planer på att söka jobb som säljare eller starta eget inom försäljning.
    När du läser på Ekonomiprogrammet, kan du se vilka utbildningar på eftergymnasial nivå som finns att söka då. Yrkeshögskoleutbildningar kommer till och försvinner sedan när marknaden är mättad. Ofta körs en viss yrkeshögskoleutbilding under 2-3 år men det finns sådana som körs i många år i rad också.
    Om du t.ex. väljer en viss Yrkeshögskoleutbildning nu, kanske den inte finns när det är dags för dig att söka.
    Högskoleutbildningar är något mer "stabila" och finns ofta på samma ort under många år.
    Nackdelen med det är att det finns väldigt många med samma utbildning på samma ort och det är mycket svårt att få jobb på utbildningsorten, utan man måste flytta (och helst långt bort) från utbildningsorten efter en högskoleutbildning.

    Du kan se alla högskoleutbildningar som finns i Sverige idag på www.studera.nu

    och alla yrkeshögskoleutbildnigar som finns idag på www.yhguiden.se


    Utbud av utbildningar förändras och vad som kommer att förändras om några år - vet vi inte idag.
    Du kan därför planera "i stora drag" och inte i detalj. Detaljplanering riskerar att inte hålla pga förändringar på arbetsmarknaden och i utbildningsutbudet.

    Det är vad jag kan svara på din fråga. Är du intresserad av försäljning, läs mycket matte, engelska, övriga språk, ekonomi, kommunikation och psykologi - det är de ämnena som ger kunskaper som är mycket värdefulla för en blivande försäljare.

    Mvh
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'ta bort en kurs' (3 st.)

    • eric

      kan ja ta bort en kurs när jag går i 3an?

      Hej går på bygg och anläggningsprogrammet och är på sista året nu. men vill ta bort en kurs som ja valde. kunde välja mellan matte 2 engelska 2 osv men tog betong som ja hade i 2an och blev godkänd men nu har ja plåtslageri som är 100poäng i 3an och vill ta bort den kursen så kan ja det?

      Anna: : Hej Eric,när du skriver "ta bort", vad menar du exakt i så fall?Om jag förstår rätt, har du nu gått halva kursen och om du nu skulle sluta gå den kursen, är det mycket... Läs hela svaret
    • Alexander

      Jag vill ta bort en kurs, är det möjligt?

      Hej! Jag går tredje året på musik/estet och har en fråga. Jag har läst in fyra utökade kurser men vill ta bort en som inte är utökad, vilket är "Digitalt Skapande". Jag kommer få mer än de 2500 poäng som behövs för att gå ut gymnasiet, även om jag tar bort digitalt skapande. Går det att ta bort...

      Anna: : Hej Alexander, kursen Digitalt skapande är inriktningskurs på inriktningen Estetik&Media, inte på inriktningen Musik /och om du läser inriktning Musik - då är den kursen... Läs hela svaret
    • Anna

      F eller ta bort en kurs?

      Hej! Jag vet att man måste ha godkända betyg 2250 minst e. Men är det skillnad om man får f i 250 poäng eller tar bort 250 poäng? Vad är skillnaden? Sen undrar jag oxkå om IB, hur fungerar det om man vill kompletera med ”vanliga” kurser?

      Anna: : Hej Anna, jag är inte "hundra på" att jag förstår din nuvarande situation; det är rätt komplicerat och finna många regler som gäller för personer med Olika typer av gymnasiala... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga