1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, om du menar kurser på högskolenivå, så är svaret: man måste ha Grundläggande behörighet, alltid till alla kurser och program på de svenska lärosätena. 
    Grundläggande behörighet kan uppnås på flera olika sätt, bl.a genom 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända kurser på gymnasial nivå. För konkurrens måste man i så fall ha resultat från högskoleprovet (i annat fall kan man endast komma in på utbildningar: kurser och program som har tomma/lediga platser, där man inte behöver konkurrera). Detta kallas för "reell kompetens/en annan väg". Se info på antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg

    För övrigt, så finns det eftergymnasiala utbildningar även inom andra skolformer än högskola-universitet, t.ex inom folkhögskola och yrkeshögskola samt KKU. till de så kallade icke-akademiska utbildningar kan man i vissa fall komma in på utan att ha "fullständig gymnasiekompetens" därför att de utb.ansvariga får göra bedömning om man kan klara av utbildningens krav och i så fall kan ta in även om man i formell mening är obehörig. 
    Men högskolor-universitet kan inte bortse från grundläggande behörighet, som alltid måste finnas.

    Frågor och svar taggade med 'överlämning' (1 st.)

    • Elev

      Byta program Eller skola?

      Hej, jag har en fråga angående att byta program/skola. Jag ska börja sista terminen nu på gymnasiet och undrar om det är försent att byta skola eller program……

      Liselotte: : Hejsan,i praktiken är det för sent. I teorin skulle det gå att byta skola, men ej program eller inriktning. Detta om någon gymnasieskola tog in dig mitt i läsåret, vilket skolorna (i princip)... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga