1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, om du menar kurser på högskolenivå, så är svaret: man måste ha Grundläggande behörighet, alltid till alla kurser och program på de svenska lärosätena. 
    Grundläggande behörighet kan uppnås på flera olika sätt, bl.a genom 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända kurser på gymnasial nivå. För konkurrens måste man i så fall ha resultat från högskoleprovet (i annat fall kan man endast komma in på utbildningar: kurser och program som har tomma/lediga platser, där man inte behöver konkurrera). Detta kallas för "reell kompetens/en annan väg". Se info på antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg

    För övrigt, så finns det eftergymnasiala utbildningar även inom andra skolformer än högskola-universitet, t.ex inom folkhögskola och yrkeshögskola samt KKU. till de så kallade icke-akademiska utbildningar kan man i vissa fall komma in på utan att ha "fullständig gymnasiekompetens" därför att de utb.ansvariga får göra bedömning om man kan klara av utbildningens krav och i så fall kan ta in även om man i formell mening är obehörig. 
    Men högskolor-universitet kan inte bortse från grundläggande behörighet, som alltid måste finnas.

    Frågor och svar taggade med 'särskilld behörighet' (1 st.)

    • Rebecca

      Veterinär, utbildning?

      Jag har gått estetiska programmet med inriktning teater, då jag nu går tredje året har jag insett att jag valt fel program. Hur gör man för att läsa in kurser som ej ingått och vilka är det som bör läsas in och är det möjligt?

      Liselotte: : Hej Rebecca, alla ungdomar fram t o m det året de fyller 19 år har rätt att söka om till åk1 på gymnasiet, men då får man inte ha avslutat ett gymnasial utbildning innan dess. Dvs om du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga