Hanna
    Hej, jag undrar hur arbetsmarknaden ser ut för lärare i matte/biologi/kemi resp biologi/kemi/fysik. Är mest inne på att läsa till högstadielärare i biologi/fysik/kemi, men vet dock inte hur arbetsmarknaden ser ut. Jag vill helst inte läsa matte på högskolan då jag hört att det ska vara väldigt krångligt. Men är det svårt att få jobb som lärare i no -ämnena utan matte? När jag läser jobbannonser vill alla arbetsgivare att man ska vara behörig i matte inkl no, men kan man i sådana fall söka tjänsten ändå?

    Tack på förhand!

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Linnéa!
    Anledning till varför "alla" vill anställa lärare, som bl a är behöriga i matte är att matte, svenska (alt. svenska som andra språk) och engelska är de HUVUDÄMNENA. Läser man in grundskolekompetens på Komvux då är det just sv, eng och matte som man läser.

    Kan du tänka dig ha engelska och/eller svenska (alt svenska som andraspråk) som ett av undervisningsämnena, så är att föredra - är mitt råd.

    Annars så är det omöjligt att på förhand veta i exakt vilka ämnen som lediga tjänster kommer att finnas när det blir dags för dig att söka lärarjobb. Exempel: om en lärare bestämmer sig att gå i förtidspension, blir en "extra tjänst" ledig men vi vet ej vilken kombination av ämnena har just den läraren undervisat i. Rektor vill så klart ersätta med en lärare som har samma ämneskombination som den läraren hade, som slutar på skolan.

    Om du "brinner" för att bli lärare i biologi/kemi och fysik, kan du gott och väl satsa på det. Du kanske har tur och får en tjänst med exakt de ämnena eller så kanske du kommer under en tid undervisa i två av dina ämnen. Man kan få heltidstjänst med två undervisningsämnen också (speciellt på de större skolorna) eller en "delad tjänst" - på två närliggande skolor.

    Hoppas du fick nu svar på din fråga!
    Lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Hej igen!
    Jag tycker du fick ett mycket bra svar från Magnus R.

    Jag vill bara tillägga två punkter:
    1. du kan se innehåll i alla mattekurser på www.matteboken.se och just Högskolematte kan du kika på här - http://www.matteboken.se/lektioner/hogskolematte
    Du kan också se på www.mattecentrum.se om det finns någon Räknestuga nära dig, där man kostnadsfritt får hjälp med matten.

    2. Det finns ett annat sätt att skaffa sig lärarbehörighet än att gå Ämneslärarprogrammet. Du kan nämligen läsa tillräcklig antal högskolepoäng först - i de ämnena som du sedan vill bli behörig att undervisa i och sedan ansöka om att få gå KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som för närvarande är 3 terminer heltid, 90 högskolepoäng. På så sätt kan du få välja kombinationen av ämnena ganska fritt och kan t.ex. bli behörig att undervisa i 2 NO ämnen och i svenska eller i 2 NO ämnen och i engelska.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Bästa hälsningar och lycka till!
    Milla SYV
    • : Tack så mycket för svaret! Problemet är att på den högskolan jag vill läsa på (hkr) finns det bara olika kombinationer med ämnena fysik/kemi/biologi/matematik.
    • Milla : Jag skrivet ett utökat svar till dig nu.
    Hej Linnea, det kommer vara stor brist på Ma-No lärare framöver http://www.svd.se/lararforbundet-brist-pa-no-larare .Du kan absolut skippa matten och ändå vara attraktiv men jag tycker ändå du borde pröva att läsa matten, ibland upptäcker man sent i livet tjusningen med siffror. Men har du kombinationen Fy/Ke/Bi så kommer du ändå vara mycket eftertraktad.

    Frågor och svar taggade med '#val' (5 st.)

    • Petter

      Kan man sluta vara reserv?

      Hej, jag vill inte stå som reserv på mina högre rangordnade val, eftersom att jag ångrar mig med dom valen och är jätte nöjd att jag kom in på mitt tredje val. Kan man stryka första och andra valet? Har mailat antagningskansliet, och beskrivit...

      Milla : : Olika gymnasieantagningskanslierna gör på olika sätt; går därför inte ge ett generellt svar; om du mailat till ditt antagningskansli men ej fick svar, ring (tel tid brukar ofta vara på vardagar kl9-11).
    • Sally

      Hur vet jag vilket program som passar mig bäst?

      Hej! Jag har beslutsångest över gymnasievalet . Jag är både intresserad av samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet så jag vet inte riktigt vad jag ska välja.. Sen har jag bara 235 poäng så det gör mig ännu mer stressad!!

      Liselotte: : Hej Sally, samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet är inte så olika varandra; väldigt många kurser man läser på de 2 programmen är exakt samma. Mitt råd till... Läs hela svaret
    • Lucy

      Kan man bara få godkänt (E) på individuella val?

      Hejsan! Mitt mål är att kunna börja i Handelshögskolan. För att kunna bli behörig så måste man ha minst ett C på matematik 3b. Jag valde Sam Sam linjen, och då ingår inte matematik 3 på sin kursplan. Jag tänker då lägga till det som en individuell val. Men jag har hört att det går bara få...

      Milla : : Nej, det stämmer inte! En enda kurs som endast kan betygsättas med F eller E på gymnasiet är GA, gymnasiearbete. Alla andra kurser får man det betyget som man förtjänar, upp... Läs hela svaret
    • Micaela

      polis, säljare i butik och varuhus, servitris på cafe, vilken linje ?

      Som rubriken säger så skulle jag vilja bli polis eller jobba som säljare i en butik, eller att jobba på ett cafe o servera osv. Igentligen så har jag ingen aning om vad jag vill bli, men just nu så tycker jag att det dem jobben hade varit kul. Jag vill ju såklart gå en bred linje eftersom att...

      Lena: : Hejsan, bra att du tänker på olika yrkesområden! De program jag tänker på utifrån ditt mejl är Samhällsvetenskapliga programmet som många går som vill söka till Polishögskolan, Handels och... Läs hela svaret
    • Micaela

      vilka högskoleinriktningar finns det ?

      Som sagt så undrar jag hur man får reda på vilka högskoleinriktningar som det finns som man kan gå efter gymnasiet. T.ex linjen samhäll, när man har gått den linjen, vad kan man då gå för inriktningar i högskolan ?

      Lena: : Hejsan, oj, det finns väldigt mycket du kan läsa efter ett Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, du kan t.ex läsa till yrken som psykolog, lärare, polis, lärare, journalist, eller fortsätta läsa kurser inom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga