Hanna

    Hej! Jag har länge tänk att jag vill bli lärare & har vart inställd mest på svenskalärare. Jag vill undervisa på högstadiet & syv på min skola har berättat att jag är behörig att bli det även om jag inte läst matte 2b. Nu har jag tänkt om lite & funderar istället på idrottslärare, då undrar jag om jag är behörig utan matte 2b även för utbildning till isrottslärare? På vissa står nämligen "matte b" som behörighet men jag tycker det är lite tvetydligt då jag läst matte 1b men valt bort 2b och har svårt för matte och inte planerat att läsa till det. Tror det heter grundlärare/ämneslärare & det är alltså idrott jag vill undervisa i, för högstadieelever. Tack!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Hanna,
    "högstadielärare" som också kan kallas för Lärare 7-9 eller för "senarelärare", är oftast behöriga i 3 ämnen. Med endast idrott som undervisningsämne blir det nästan omöjligt att få en heltidstjänst. Särskild behörighet inför olika lärarprogram är olika, och även om det är "samma sort lärare" man ska bli, kan lite olika kurser krävas på olika lärosäten (på olika lärarhögskolor).
    Det bästa vore om du hittade just den utbildning som du vill söka till: rätt program på "rätt lärarhögskola" och ser vad särskild behörighet är till just den utbildningen.
    Att läsa matte 2 är inte fel, om du skulle kunnat få Godkänt betyg i den kursen, för att i fall matte 2 inte krävs, då får du + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i den kursen.
    Exakta uppgifter om vilka högskoleutbildningar som startar i Sverige från hösten 2021 får vi 16 mars 2021 då anmälningsperiod börjar. Och det är först då som även särskild behörighet kommer att synas ... många program har samma upplägg och samma behörighet krävs år efter år... men sedan kan förändringarna ske (plötsligt). De som borde veta lite på förhand är studievägledare på de institutionerna där utbildningarna ges, du kan därför vända dig till dem.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga