2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej William,

    är det Trä- och metall>> eller Textilslöjdlärare>> du vill bli?

    Ang. flera ämnen att undervisa i så är det vanligt att man är behörig lärare i 3 ämnen på grundskolan och i 2 ämnen - om man är gymnasielärare.

    Slöjd finns idag inte som ett ämne på gymnasiet - så det är grundskolelärare du i så fall kommer att bli.

    Det är bekvämare att komma in på Ämneslärarprogrammet där man under 4,5 år får garantiplats på varje "nästa kurs" och på slutet blir behörig grundskolelärare i "rätt antal ämnen".

    Det är dock inte omöjligt eller förbjudet att bli behörig lärare i bara ett ämne. Dock är det i så fall svårt att få heltidsanställning. Å andra sidan, om det blir fortsatt lärarbrist, ska man kunna få jobb som ärare även om man inte är behörig. Se exempelvis info på >>yrke/juniorlarare

     

    Börja gärna med att läsa info i yrkespresentationer Trä- och metall>> och Textilslöjdlärare>> där det längst ner finns länkar till de lärosäten /4 stycken/ som erbjuder utbildningar för blivande slöjdlärare. Kontakta gärna en eller flera eller alla dem lärosäten.

    Behörighetskraven, vad det gäller Särskild behörighet kan variera mellan lärosätena.

    Det som är gemensamt - är att man alltid måste ha Grundläggande behörighet till högskolestudier, har du det idag? Om du är osäker - är det bra om du går pratar med SYV på komvux, visar upp dina betyg och frågar om du idag har Grundläggande behörighet. Om inte - vad som krävs för att du ska kunna få den.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    Lycka till!

    ANNA

    • : Jag ser helst att bli träslöjdslärare då jag just nu jobbar som snickare. Kan det kanske vara en fördel för mig på något sätt? Sedan läste så jag fick högskolebehörighet när jag pluggade bygg och anläggning (husbyggnad).
    • Mikael : Fundera kanske på att bli Yrkeslärare - på byggprogrammet; https://www.framtid.se/yrke/yrkeslarare
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej William,

    med din bakgrund som snickare - så kanske du kan tänka dig bli en Yrkeslärare>> på gymnasiet?

    Jag ser att du är 20 år och kanske ännu inte har så lång arbetslivserfarenhet... så kanske behöver du jobba nåt år till - för att kunna söka till yrkeslärarprogrammet...?

    Men se yrke Yrkeslärare - som ett alternativ, som du i alla fall kikar på.

    Det där med lärarutbildningar är mycket krångligt. Just nu är ändringar på gång - igen! Och i första hand ändringar i utbildningar till grundskolelärare... Hur lärarutbildningar ska se ut framöver - är det ingen riktigt som vet idag.

    I brist på lärare kan man många ggr börja jobba som obehörig. Det är inte så bra för eleverna kanske men för dig är det en möjlighet att testa om läraryrket är ngt. för dig.

    Får man jobb som obehörig lärare kan man komma in i ngt projekt som hjälper lärare att bli behöriga. Det är fördelaktigt då man kan få delar av utbildningen på arbetstid med lön.

    Du kan söka lärarjobb nu på en gång. En skola som inför skolstart saknar lärare, blir tvungen att anställa "någon" - så varför i så fall inte dig? :)

    Om du inte får ngt. lärarjobb eller om du vill först gå lärarutbildning och sen söka jobb som lärare är det bästa om du bokar tid hos Studievägledare på Lärarutbildningen på den närmsta högskola där lärarutbildningen finns. Ta med dig alla dina betyg och så får ni diskutera olika vägar du kan gå. Du kan få höra att det är "oklart", "osäkert"... och vi vet inte hur det blir inom snar framtid... för att det är så - lärarutbildningar är under förändring. Det säkraste är att komma in på ngt. ÄMNESLÄRARPROGRAM.

    hälsningar

    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'yrkesbeskrivningar' (3 st.)

    • SYV-besökare

      Liknande yrken på framtid?

      Hejsan, jag uppskattar sajten www.framtid.se där det finns ofta mycket bra information om många yrken. Men jag har en fråga: ibland känns det att "liknande yrken" inte är så jätteliknande. Hur tänker ni kring "liknande yrken", hur väljer ni vilka som ni påstår är "liknande"? Tack på...

      Daniel: : Hej och tack för din uppskattning av våra insatser! Det värmer!Angående yrken på www.framtid.se så är det en viktig och intressant fråga. Men också svår att besvara. Yrken kan... Läs hela svaret
    • Sven

      Undrar Vem är Elin som sammanfattar?

      Hej! Jag brukar läsa frågor och svar på den här sajten, vilket jag tycker är mycket lärorikt. Ni ger många bra svar! Tack för det. Jag ser också att ni i era svar ofta hänvisar till sajten www.framtid.se med diverse beskrivningar av olika...

      Kristoffer: : Hej Sven!Tack för att du gillar och använder våra webbsidor.När det gäller din fråga om Elin så är det en av våra skribenter som lägger upp material på... Läs hela svaret
    • Eva

      Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

      Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite...

      Mikael: : Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga