Leonard
    Hej!
    Jag läser IB, men tror inte jag kommer klara proven i Kemi och Biologi. Om jag misslyckas, kommer jag inte ha någon behörighet alls då? Jag menar i svenska program kan man ju ta studenten om man misslyckas med en kurs kemi, och ändå söka till högskola direkt, med undantaget att man då ej har behörighet i Kemin. Hur fungerar det hela inom IB? Kan jag få grundläggande behörighet, trots att jag inte lyckas knipa ett IB- diplom? Läste första året Naturvetenskap, så läste alla "grundläggande" kurser där.
    • Anna : Hör av dig sen och berätta hur det gick! Vi håller tummarna!

    2 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Leonard!

    Det finns möjlighet till ”Retake” året - i kurs/er som man inte klarade. Efter kompletteringen prövas du då i kvotgrupp BII, vid ansökan till en svensk högskoleutbildning (prövas i "kompletteringsgruppen").

    Vi får hoppas att det går bra på slutproven för dig. Om det fanns en påtaglig risk att du kunde misslyckas, så tror jag att dina lärare skulle ha pratat med dig om det och försökt lösa problemet på förhand - t.ex genom att råda dig byta program eller erbjuda extra hjälp i ämnena.

    Hör gärna av dig och berätta hur det går!

    Vänligen

    Peter SYV
     

    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Jag bad en kollega som jobbar som IB-coordinator att svara på din fråga och här nere kan du läsa det svaret i sin helhet:

    För att få sitt Ib diplom så behöver man ha 24 poäng. Det finns sedan vissa andra krav som måste uppfyllas. Man måste ha 12 poäng sammanlagt i HL ämnen och 9 poäng sammanlagt i SL ämnen, man får ej ha en etta i något ämne.
    Skulle man inte fixa detta så kan man göra retake (omprov) i det ämne som man misslyckades i. Det får man göra 2 gånger och det kan göras i November Exam ( ej vanligt i sverige , fastän vi brukar ha några elever som gör det på vår skola, det kan vara att man ej fått Diplom eller så vill man höja ett betyg), men annars så gör eleverna det i maj påföljande år.
    Utan Diplom blir man ej behörig till högskola/universitet i Sverige, men flera universitet i England tar in elever som ej fått Diplom.
    Man kan ej läsa upp betygen på komvux, men flera av våra elever som ej fixat Diplomet går till folkhögskola och det räcker med ett år där och på så sätt kan de söka in på den kvoten. Tex en elev fixade ej diplomet pga matten men gick till folkhögskola och läser nu på sitt 3:e år på Handels i Göteborg Internationell ekonomi och det går mycket bra för honom.

    Vi har nu fått ännu ett svar från en SYV som jobbar med just IB-programmet och du kan läsa det svaret (i sin helhet), se nedan:

    Man måste komma upp i en total poäng på minst 24 poäng för att få IB-diplom, IB-diplomet ger grundläggande behörighet. Vad man behöver få för poäng mellan 1-7 i respektive ämne kan du läsa i bifogat fil nedan. I regel är det betyget 4 för att uppnå särskild behörighet i ett ämne, men undantag finns i vissa ämnen där det räcker med betyget 3 https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/
     
     
    Klarar man inte att uppnå 24 poäng behöver man göra retakes (omprov) på de ämnen där man inte nådde upp till minimigränsen. I den region jag jobbar, västra götalandsregionen, ges bara retakes en gång per år och det är i maj månad. Misslyckas man även på sin första retakes får man vänta ytterligare ett år för att försöka igen. Man får bara göra slutproven tre gånger, dvs första gången, och sen två omprov med ett år emellan. På vissa orter (vet inte hur det är i Stockholm) kan man eventuellt göra retakes en gång i halvåret, men det kan du ju kolla upp med en IB-skola i Stockholmsområdet. Det utgår även en kostnad för registrering samt en avgift per ämne man behöver göra retakes i. Har inte exakta siffrorna där jag befinner mig just nu, men tror det ligger kring ett par tusen i registrering plus någon femhundring per ämne (på ett ungefär då jag som sagt inte har korrekta siffror tillgängliga där jag är i dag).
     
    Om man inte klarar sina tre försök eller om man inte vill vänta ett år mellan försöken är alternativet att gå till vuxenutbildningen med de ämnen man läste under förberedelseåret pre-ib (för elever som läst detta) för att komplettera mot en annan gymnasieexamen. Men då fattas det i regel cirka två års studier för att uppnå en annan gymnasieexamen (pre-ib motsvarar ungefär åk 1 på SA-programmet). IB-kurserna brukar inte kunna valideras rakt av mot vuxkurser, men om eleven har goda kunskaper kan han/hon kanske göra särskild prövning för att få betyg i kursen snabbare.
     
    Utan IB-diplomet är man inte behörig till eftergymnasiala utbildningar i Sverige (hur yrkeshögskolan bedömer vet jag dock inte då de kan ta in 20 % om de vill på reell kompetens). Men till högskolor/universitet i Sverige där är det diplom som gäller. Dock kan vissa skolor utomlands i bland ta emot elever som ligger någon poäng ifrån diplom, men det är inget man kan räkna med då dessa skolor snarare tillhör undantaget.

    Och... alla goda "ting" är, som bekant, TRE :) och här kommer det ännu ett svar från en annan IB-coordinator, som svarade på Engelska:

    If students do not pass 1, or more, components (subjects) within IB then they have several options.
    They can choose to re-sit the exam in that subject. This is like sitting a “prövning”. Just like “prövningar” resits are only available at certain times of the year and students must register (anmäla) in good time.
    Students are allowed to resit components as many times as they like in order to create their “Diploma” BUT, they only have 2 or 3 years from the date of the first exams in order to complete all the sections. After that time is up, then the original grades (from 3 years before) are no longer valid to be combined with new component results.
    Resits can be requested at any IB school, but other schools may charge the students the exam entry fee (at carlforsska our students never have to pay for the exam entry resit fee if they are former students).
    Alternatively, students can choose to finish their studies with the IB equivalent of a “samlat betyg dokument”. This is where they take certificates in the subjects that they have passed, rather than a diploma showing the results of the entire programme.
     
    There are many, complex rules about what happens if students “fail” 1 or more subjects. These cover all possibilities including where the students have enough points to have a diploma, yet fail 1 (or more) subject(s).
    To be honest, these exact details are too complex to summarize in an email, which is why first year students are enrolled into a specialised subject, that i teach, which explains how the IB works.

    Frågor och svar taggade med 'pendla till gymnasiet' (7 st.)

    • Joan

      Ekonomi Juridik eller sam beteende, vad är bäst?

      Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen, valet stänger om 7 dagar och jag är fortfarande inte säker om vad jag vill ta. Båda linjer är ganska lika så det är därför det är svår för mig o välja.

      Milla : : Hejsan!Jo, du har rätt - de två utbildningar som du står i valet och kvalet mellan är rätt så lika men ändå inte identiska. På Ekonomiprogrammet (gäller... Läs hela svaret
    • Jack

      Busschaufför Gymnasiet?

      Hej! Jag går just nu i nionde klass och önskar att bli bussförare vid 18-års ålder. För att få D/DE-kort vid 18-års ålder måste man gå persontransport på gymnasiet. Men hittar ej detta program någonstans förutom...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har tillgång till kommer FT/transport erbjudas (från hösten 2024) på följande gymnasieskolor:Se Listan som inkluderar cirka 100 gymnasieskolor (i hela Sverige) -... Läs hela svaret
    • Oscar

      kommer det bli krångligt att byta och får jag bidrag för resa?

      kommer det bli krångligt att byta pga skolan befinner sig i ett annat län. hej! jag går El och energi med inriktning dator och kommunikationsteknik men vill byta till en annan skola i ett annat län (till Elteknik) för att det är ca 50km (enkelresa) till min nuvarande och den jag tänkt byta till...

      Liselotte: : Hej Oscar, du har rätt att söka om - till åk1 till hösten 2019 och du förlorar inget på att göra det. En ny ansökan påverkar inte dina nuvarande... Läs hela svaret
    • Simon

      Lösning om man har långt till busstation?

      Hej, jag ska börja pendla nu när jag börjar gymnasiet och jag har 85km till skolan men även 10km till busstationen. Finns de någon möjlighet att få hjälp eller någon bra lösning med att ta sig till busstationen då jag inte har någon möjlighet att ta mig dit förutom att cykla möjligtvis men de...

      SYV-besökare: : Hej Simon, kan dina föräldrar skjutsa dig till busshållplatsen? - det är mitt första förslag; - ett annat sätt att "angripa" problemet är om du skaffar dig... Läs hela svaret
    • Tova

      Välja gymnasium efter skola eller utbildning?

      Hej, jag går för tillfället i niondeklass. Jag har extrem gymnasievalsångest. Det finns en skola (Magnus Åbergsgymnasiet) i min stad (Trollhättan) som jag tycker verkar bra gällande utbildning. Jag behöver inte pendla för att åka dit och det har den linje och inriktning jag vill gå (Samhäll...

      Elinor: : Hej Tova!   Jag förstår ditt dilemma och det är oerhört svårt att ge dig ett bra svar, eftersom det är omöjligt att veta på förhand hur det kommer att bli... Läs hela svaret
    • Beppe

      Pendla eller inte pendla ?

      Hejsan, Jag funderar på att gå ett program(yrkes) som verkar väldigt intressant, och som leder till jobb som jag vill arbeta med. Men det är på en annan skola som är ca 10-20 min bort. Det finns samma program på en gymnasieskola i min stad, som jag i princip kan se från mitt hus. Det har...

      Julia: : Hejsan, se i programplanen för El- och energiprogrammet vilka kurser som ingår i de olika inriktningar. Du kan också fråga om inriktningskurserna läses från åk2 (vilket de ofta... Läs hela svaret
    • Ella

      Måste jag betala pendeln?

      Hej! Jag har tänkt att gå på drottning blankas i göteborg. Jag bor i trollhättan, och den skolan finns här också. Men jag funderar på det med pendeln, om jag själv står för kostnaden eller om kommunen/skolan gör det. Jag har hört och tror att man troligtvis kommer få ett nej om den skolan man...

      Anna: : Hej Ella! Jag vågar inte ge ngt definitivt svar på din fråga - för att olika bedömningar kan göras. Din kommun (där du är folkbokförd) kan bevilja dig region-kortet för att du ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga