1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hejsan!

  Jo, du har rätt - de två utbildningar som du står i valet och kvalet mellan är rätt så lika men ändå inte identiska. På Ekonomiprogrammet (gäller båda inriktningar) måste man läsa minst en kurs i ämnet Moderna språk; på Samhällsvetenskapsprogrammet (gäller alla tre inriktningar) måste man läsa minst två kurser i ämnet Moderna språk. 
  Du kan ta och jämföra programplaner för
  Ekonomiprogrammet, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/programplan/Programplan_EK.pdf
  och
  Samhällsvetenskapsprogrammet, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf

  Du frågar vilken utbildning som är "bäst". Men det beror på vad du är intresserad av och vad dina planer efter gymnasiet är.
  Du kan på båda utbildningar bli behörig till exakt samma eftergymnasiala utbildningar, men om du är intresserad av juridik så är det ju bra att börja läsa det ämnet så fort som möjligt (för att lära sig mer och bli bättre förberedd inför eftergymnasiala studier som leder till juridiska yrken).

  Jag undrar om båda utbildningar är på samma gymnasieskola eller på två olika skolor? Om de är på olika skolor, kan du även ta hänsyn till hur långt det blir för dig att pendla till skolan. Även fem minutersskillnad blir på 3 läsår ganska många timmar. Fem min enkel väg blir 10 min om dagen; på fem skoldagar i veckan blir det nästan en hel timme. På tre läsår samlas de minuterna till nästan en hel månads heltids-jobb... man brukar räkna med cirka 161 arbetstimmar i månaden, om man jobbar heltid. "Alla bäckar små..." :)
  En annan sak jag tänker på är att det på EK brukar ingå att driva ett företag (UF-företagande); så är det inte på alla gymnasieskolor men på många. Att driva ett UF-företag under gymnasietiden är värdefull erfarenhet inför framtiden. Men i fall du inte vill driva ngt UF-företag, och det på EK är obligatoriskt på den skola dit du tänkte söka, då bör du välja den andra utbildningen i stället. Läs på skolans hemsida om UF-företagande (om du hittar information om det på skolans hemsida) och i annat fall fråga SYV-en på den gymnasieskola där EK erbjuds som du funderar på att söka till. Om UF-företagande var god kika på gymnasieguiden.se/informeras/UF-foeretag

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga