1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Samira,
    kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex Kock och Lokalvårdare.
    För att bli en "behörig förskollärare" med legitimation från Skolverket - måste man skaffa sig examen från Förskollärarprogrammet, som man läser till på högskolenivå (alltså på en högskola eller på ett universitet).
    BF läser man för att bli Barnskötare. Efter gymnasiet kan man söka till förskollärarprogrammet på högskolenivå eller till yrkeshögskola - för att läsa mot yrken som Specialistbarnskötare eller Lärarassistent.
    Det är inte ovanligt att man efter studier på BF jobbar som barnskötare i några år men sedan söker till förskollärarprogrammet för att bli en Förskollärare.

    Specialistbarnskötare (och även Lärarassistent - kanske? beror lite grand på exakt vad man menar med "lärarassistent"...) är relativt Nya yrken på den svenska arbetsmarknaden.
    Kika gärna på yrkershögskoleutbildningar som leder till de yrken:
    xenter-botkyrka/lararassistent-xenter-stockholm
    nackademin/lararassistent-nackademin-jonkoping
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-barnskotare-med-inriktning-sprakutveckling
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-barnskotare-med-inriktning-larmiljöer
    campus-nykoping/specialistbarnskotare-cny-nykoping
    ***
    Info om BF - var god se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BF

    Frågor och svar taggade med 'extrauppgifter' (1 st.)

    • Louise

      Tenta av åk 9 och börja gymnasiet redan nu?

      Hej! En åk 8 elev som har väldigt lätt för sig i skolan och nu är väldigt uttråkad pga. för lite stimulans och utmaningar. Kan man läsa in betyg från åk 9 och få ett slutbetyg nu under sommaren för att sedan kunna göra...

      Milla : : Hej Louise,det är ett special-fall och jag råder dig därför kontakta Skolverket.Om eleven får godkända betyg i 12 ämnen - av de svenska, eng och matte - och blir behörig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga