1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Samira,
    kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex Kock och Lokalvårdare.
    För att bli en "behörig förskollärare" med legitimation från Skolverket - måste man skaffa sig examen från Förskollärarprogrammet, som man läser till på högskolenivå (alltså på en högskola eller på ett universitet).
    BF läser man för att bli Barnskötare. Efter gymnasiet kan man söka till förskollärarprogrammet på högskolenivå eller till yrkeshögskola - för att läsa mot yrken som Specialistbarnskötare eller Lärarassistent.
    Det är inte ovanligt att man efter studier på BF jobbar som barnskötare i några år men sedan söker till förskollärarprogrammet för att bli en Förskollärare.

    Specialistbarnskötare (och även Lärarassistent - kanske? beror lite grand på exakt vad man menar med "lärarassistent"...) är relativt Nya yrken på den svenska arbetsmarknaden.
    Kika gärna på yrkershögskoleutbildningar som leder till de yrken:
    xenter-botkyrka/lararassistent-xenter-stockholm
    nackademin/lararassistent-nackademin-jonkoping
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-barnskotare-med-inriktning-sprakutveckling
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-barnskotare-med-inriktning-larmiljöer
    campus-nykoping/specialistbarnskotare-cny-nykoping
    ***
    Info om BF - var god se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BF

    Frågor och svar taggade med 'pendlingsavstånd' (2 st.)

    • Felicia

      Hur ska jag göra?

      Hej, jag står mellan 3 skolor i två olika städer inom gymnsievalet och jag vet inte vilken jag ska välja. Jag har pratat med alla skolor och har gått på ett öppet hus på en av skolorna (den enda friskolan). Jag vill gå BF för att jag...

      Julia: : Hej Felicia, tänk på pendlingsavstånd till skolan.Vår erfarenhet är att man orkar inte i 3 år pendla långt. Även om man trivs med skolan, börjar man efter ett par månader känna... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga