Saga 23 år
  Hej! Kan du förklara meritpoäng och om det spelar någon roll vilket betyg man får i en meritpoängkurs? Jag läser t.ex. Spanska 4, vad gör det för skillnad om jag får A eller C?

  Sen undrar jag också om jag får meritpoäng för naturkunskap 2 och om vilket betyg jag får där kommer spela stor roll.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Saga!
  Betyg i kurser som ingår i Examensbevis (som du får efter 3 år på gymnasiet) och som man får meritpoäng för - räknas även in i ditt Jämförelsetal.
  Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde

  Det är med ditt Meritvärde som du konkurrerar om plats på högskola/universitet.

  Vi tar ett exempel: vi säger att du får betyg A i alla kurser på gymnasiet med ett undantag - du får betyg C i Spanska 4.
  För det första, så läste du också Moderna språk (spanska) 3 och för den kursen får du 0.5 i merit.
  För Moderna språk (spanska) 4 får du 1.0 i merit.

  Om man har alla A betyg blir jämförelsetal 20.0 men du får C i Spanska 4 och då blir ditt jämförelsetal 19.8 i stället för 20.0.

  19.8 + 0.5 (för Spanska 3) + 1.0 (för Spanska 4) = 21.3 i meritvärde

  Ett annat exempel:
  du söker en högskoleutbildning där matte inte krävs för särskild behörighet men i ditt gymnasieprogram ingår Matte 2 (eller så väljer du att läsa Matte 2). För Matte 2 får du 0.5 i merit.

  Du har alla C betyg men "bara " E i matte 2, säger vi. Du läser fortfarande Moderna språk 3 och 4.
  Med alla C betyg får du 15.0 i jämförelsetal men E i matte 2 ger dig sänkning till 14.8. Vi säger att du läste Engelska 7 också, en kurs som ger 1.0 i merit.

  14.8 + 0.5 för Matte 2 + 0.5 för Spanska 3 + 1.0 för Spanska 4 + 1.0 för Engelska 7... MEN max i merit är 2.5 (så du kan inte, trots att dina kurser "räcker till" fler meritpoäng få fler... för att 2.5 är max.

  Ditt meritvärde räknas så här:
  14.8 + 2.5 = 17.3 det är ditt meritvärde med vilket du konkurrerar om en plats på högskola/universitet

  Med exakt samma betyg kan man få OLIKA MERITVÄRDE om man söker högskoleutbildningar med olika behörighetskrav.
  Se exempel ovan med 14.8 i jämförelsetal. Om du söker till högskoleutbildning där både Matte 2 och Moderna språk 3 krävs för behörighet - för du inga meritpoäng för de kurserna och du har då 2.0 i merit (1.0 för eng7 och 1.0 för spanska4).

  Max antal meritpoäng är alltid 2.5 men beroende på vilka högskoleutbildningar du söker - kan du få olika antal meritpoäng med exakt samma betyg.

  Läs även på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  och återkom om ngt. är oklart.

  Hälsningar
  Mikael SYV

  Frågor och svar taggade med 'unikt jobb' (1 st.)

  • T 19 år

   Hur blir jag talman?

   Hej SYV! Hur blir man talman i Riksdagen? Krävs det någon utbildning eller måste man uppfylla några kriterier eller ha behörigheter inom politik? Jag tycker att politik är intressant och brukar vid många tillfällen kolla på debatter, och det är vid debatterna i Riksdagen som jag har fått upp...

   Anna SYV: Hej T,vill man bli politiker, måste man gå in i något politiskt parti eller bilda ett eget parti, se gärna yrkespresentation Politiker. "Jobbet" som talman i Sveriges Riksdag är Unik; finns bara en person som... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga