T 19 år
  Hej SYV! Hur blir man talman i Riksdagen? Krävs det någon utbildning eller måste man uppfylla några kriterier eller ha behörigheter inom politik?

  Jag tycker att politik är intressant och brukar vid många tillfällen kolla på debatter, och det är vid debatterna i Riksdagen som jag har fått upp ögonen för talmansposten.

  Jag tycker alltså att politik är intressant och skulle kunna se mig själv arbeta som det i framtiden. Men det jag undrar över är vägen dit. Vad krävs av mig för att bli det?

  Ha det bra!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej T,
  vill man bli politiker, måste man gå in i något politiskt parti eller bilda ett eget parti, se gärna yrkespresentation Politiker.
  "Jobbet" som talman i Sveriges Riksdag är Unik; finns bara en person som är det + 2 st. vice-talmän. Talman väljs av riksdagen för en viss period, ex. nuvarande talman är vald för en 4-års period (från 2018 till 2022). Då yrkeslivet är väldigt myckt längre än fyra år, kan man inte endast "jobba som" talman och inte med ngt. annat innan eller efteråt.

  Någon speciell utbildning till talman finns inte.

  Exempel på vilken "formell utbildning" en talman kan ha - är doktorsexamen i affärsjuridik, alltså i grunden Jurist/Affärsjurist.

  Hänvisningar/lästips
  riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/talmannen
  framtid.se/yrke/affärsjurist
  framtid.se/yrke/politiker
  nyheter/val-2018/val-2018-sa-valjs-riksdagens-talman

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga