Tove
    Hej,

    Jag har slutbetyg från gymnasiet (gick ut 2013 från naturvetenskapliga programmet), och läser till ekonom. Jag har dock haft en paus av personliga skäl och har sökt om till en annan högskola nu i höst. Så jag är behörig till utbildningen, har läst 1 år redan.

    Men nu jobbar jag för tillfället som vikarierande barnskötare och skulle vilja läsa in några kurser på komvux med inriktning mot barnskötare. Men jag vill inte att det ska påverka när jag söker utbildningar på högskola/universitet.

    Har fått flera olika svar tidigare, så vet inte riktigt vad som gäller.

    Kommer jag att hamna i betygsgrupp BII istället för BI om jag läser kurserna på vuxenutbildningen eller räknas de ej med eftersom att jag har ett slutbetyg från gymnasiet där ingen av de kurserna ingår? Alltså ingen komplettering av betyg för min del, utan endast extra för kompetensutveckling för mitt nuvarande yrke.

    Tacksam för snabbt svar!

    Mvh, Tove

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Tove!

    Brendan har alldeles rätt, du fick svar i kommentaren till din fråga.

    Du kommer att prövas i båda grupperna BI och BII - i fall du i ditt Slutbetyg har alla kurser för behörighet till den utbildning som du söker på högskolenivå.

    Tips till dig : i fall du inte har max Meritpoäng (2.5) kan du kanske även läsa någon kurs för Meritpoäng - t.ex. högre kurs i Matte, Engelska 7 eller Moderna språk 3 eller 4 - på så sätt kommer du att höja Meritvärde för din ansökan i BII gruppen.

    Bästa hälsningar
    ANNA
    • : Tack Anna, skönt att få bekräftelse på att det är så det fungerar!

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga