1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Josefin,
    det är för arbetsgivare inte förbjudet att som Löneadministratör anställa precis vem de vill (med vilken utbildning som helst) för att yrket är i Sverige icke-reglerat. Vår erfarenhet är att arbetsgivare brukar anställa med någon form av utbildning inom Ekonomi på eftergymnasialanivå, t.ex efter en yrkeshögskoleutbildning som t.ex en av de utbildningar jag länkar till nedan:
    sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/redovisningsekonom
    vasteras-yrkeshogskola/lonekonsult
    frans-schartaus-handelsinstitut/loneekonom-systemkunskap
    yrkeshogskolan-i-molnlycke/lone-och-ekonomikonsult
    nbi-handelsakademin/redovisningsekonom-med-loneadministration

    Utbildningarna (snabblänkar ovan) ges på 3 eller 4 terminer eller på lite längre tid än fyra terminer, på heltid. Se vilken omfattning Sensus utbildning har. Jämför med tre terminers studier på heltid, som yrkeshögskoleutbildningar omfattar (som minst) - många yrkeshögskoleutbildningar, som handlar om att på något sätt arbeta med löner, omfattar 4 terminer eller t o m 4,5 terminer.
    Med det sagt, så vet vi här på FRåGA SYV inte vad en enskild arbetsgivare tycker och tänker. Många arbetsgivare söker efter de som redan har arbetat i exakt samma löneutbetalningssystem som just deras företag eller organisation använder sig av och det finns många olika löneutbetalningssystem. Då är frågan: vilket löneutbetalningssystem ska man lära sig om man inte vet vilket system ens framtida arbetsgivare använder sig av? Här handlar det mycket om tur och råka lära sig just det systemet som en arbetsgivare använder sig av som kommer söka anställa en ny medarbetare. Men de som är insatta i den problematiken säger också att olika lönesystem liknar varandra (i alla fall i viss mån) och om man kan något system kan man ganska snabbt lära sig ett annat system, så man kan i så fall lära sig vilket system som helst (och se det som grund att utgå ifrån).
    På mindre företag kan en och samma person betala ut löner, delta i rekryteringsarbete, förrätta avtal om anställning och uppsägning, hantera ledigheter av olika slag t.ex begäran om tjänstledigheter, föräldraledigheter mm och m.fl - det är därför bra att lära sig så mycket som möjligt inom område Arbetsrätt (alltså juridik kring anställningar: vad den anställde har rätt till).
    Vår erfarenhet är att det är svårt att utan tidigare arbetslivserfarenhet inom just lönehantering få fastanställning inom det område. Man får kanske börja med ett sommarjobb eller med praktik. Inom yrkeshögskoleutbildningar brukar praktik ingå - så kan man "få in foten".
    Du kan gå Sensus-utbildning och se om du får jobb efter den. Om inte - sök till yrkeshögskola eller sök sommarjobb eller en praktikplats. Så länge det inte finns jobbgaranti efter utbildningen, kan man inte veta om man får jobb eller inte. Egentligen kan arbetsgivare anställa utan någon som helst utbildning inom lönehantering och utbilda på arbetsplatsen (t.ex kan en erfaren kollega lära upp en nyanställd).
    Du kan därför söka jobb som Löneadministratör redan nu. Sök samtidigt någon eller några utbildningar inom lönehantering. Se också om du på egen hand (genom självstudier) kan lära dig minst ett lönehanteringssystem.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'praktikansvarig' (4 st.)

    • Negin77

      Jag vill prao hos en journalist/reporter fast hur?

      Hej! Jag är en 14 åring flicka som kommer ha prao ganska så snart och jag tänkte att de skulle vara kul att kunna till exempel få praoa hos en sports journalist eller journalist men vet inte hur jag kan mejla dom och fråga om det? För när jag...

      Milla : : Hejsan,jag tänker på följande: vilka arbetsuppgifter skulle du kunna göra hos en journalist/reporter? Att söka PRAO-plats där du troligtvis kommer bara kunna "sitta och... Läs hela svaret
    • Nils

      Går det att göra PRAO hos en jurist myndighet?

      Hej, jag går i 8:an och ska välja PRAO nu. Jag undrade om det går att PRAO:A hos en jurist myndighet? Jag har läst att det kan vara svårt, men jag vill ändå försöka. Vilken skulle vara enklast att söka tillstånd hos?

      Anna: : Hej Nils!Jag är osäker på vad du kallar för "jurist myndighet". Du får gärna förklara kring det.Sveriges myndigheter, vad jag vet, består av:regeringen,... Läs hela svaret
    • Julia

      Vilka praoalternativ finns?

      Hej! Det är så att jag ska börja åk 8 till hösten. Jag undrar därför om man kan hitta vilka praoplatsalternativ det finns i min kommun. Vet att man kommer få en lapp av skolan där det står vilka alternativ som finns, men skulle vilja ha lite mer än en veckas betänketid. Tack på förhand! :)

      Anna: : hej Julia! Det ät tyvärr inte alla skolor som erbjuder PRAO. På vissa skolor går man "PRAO" på sin egen skola... Det är strikta krav på "säkerhet" på PRAO platserna och rektor... Läs hela svaret
    • Selma

      Hur går man tillväga hos sin praoplats?

      Hej igen, jag vet inte om detta är rätt plats men tänkte ge detta ett försök. Vecka 14 ska jag ut på prao, veckan efter påsklovet för min del, och vi har fått ett arbetsblad från skolan där vi ska be vår handledare att skriva vår närvaro och om hur vi presterar under veckan. Jag kommer att vara...

      Julia: : Hej Selma! Jag förstår problemet!  Närvaro är det ganska enkelt - du vet ju själv vilken tid du kom och gick varje dag. Skriv upp det - ankomst: klockslag... - gick hem... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga