Emilie
    Hejsan! Jag har precis börjat 2an på Ekonomiprogrammet med inriktning Juridk. Tyvärr känner jag att varken linjen/eleverna/lärarna passar mig alls och vill helst byta till Samhällslinje på ett idrottsgymnasium. Det finns plats i klassen jag vill gå i så det är inget bekymmer. Bekymret är dock att den linjen jag vill byta till redan läst Naturvetenskap 100poäng, Psykologi 50 poäng samt idrottsspecialisering 50 poäng, något jag inte läst, kan jag läsa upp dessa? Eller kan jag använda mig utav mina gamla betyg från ettan ( PrivatJuridik 100poäng samt Företagsekonomi 100poäng) för att "jämna upp" poängen så jag kan fullfölja de 2500 poängen man ska ha för att ta studenten?
    Samhällslinjen läser också Moderna språk i ettan samt tvåan, jag fick F i Moderna språk i ettan och undrar om detta är något jag kan välja bort?

    Finns det något jag kan göra i min makt för att kunna byta? Vill verkligen inte gå med ettorna, men vill inte gå kvar på min nuvarande utbildning. Är det omöjligt att läsa upp det jag missat på komvux eller liknande?

    Jätte tacksam för snabbt svar, vill helst om möjligheten finns byta innan terminen drar iväg!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Emelie,
    jag förstår att det är bråttom för dig att få svar på din fråga. Svarar därför så fort jag kan.

    Det finns regler som gäller vid byte av program.
    Jag skall försöka kort förklara dem för dig här nedan.

    En elevs utbildning på ett nationellt program får avvika från vad som annars gäller för programmet genom att vissa kurser byts ut.
    Rektorn fattar beslut om individuellt anpassat program efter att berörda lärare har tillfrågats.
    Om eleven är under 18 år ska även elevens vårdnadshavare tillfrågas.

    Rektorns rätt att besluta begränsas av följande:
    Beslut om att ta bort en kurs får inte fattas efter det att eleven har påbörjat den kursen.
    Elevens utbildning måste kunna hänföras till ett nationellt program (rektorns bedömning gäller men de gymnasieegemensamma ämnen får inte bytas ut).
    Kraven för examen från det aktuella programmet måste kunna uppfyllas.
    Beslutet måste fattas före slutet av å k 2 på gymnasiet.

    Kurser i Matematik 1 (1a, 1b och 1c) och i Matematik 2 (2a, 2b och 2c) får bytas ut mot varandra, dvs man får byta spår mellan a, b och c.
    Syftet med individuellt anpassat program är att elever som byter program ska inte få förlängd studietid i onödan.
    Det ska framgå i den individuella studieplanen att eleven har ett individuellt anpassat program samt vilka kurser som har bytts ut.
    När eleven har uppfyllt kraven för examen får hen ett examensbevis där det i noteringsfältet anges att eleven har läst ett individuellt anpassat program.
    Mer information inkl. några exempel finns på http://www.skolverket.se/skolutveckling/studie-och-yrkesvagledning/val-och-vagledning/syv-gymnasieskola/individuellt-anpassat-program-1.209749
    ''''''''''
    Eftersom rektors beslut krävs och studieplan måste upprätthållas, så är det helt nödvändigt att du bokar tid hos en Studie- & yrkesvägledare på den nya skolan. Du kan kontakta både rektor & SYV samtidigt och gör det så fort du kan.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'lnu' (3 st.)

    • michelle

      Kan man läsa upp betyg i gymnasiegemensam kurs?

      Hej! Har en fundering kring huruvida man kan höja betyg i efterhand. I historia på gymnasiet fick jag betyget D, vilket drar ner mitt snitt väldigt mycket, jag undrar ifall jag kan läsa upp det betyget på något sätt? tog studenten 2017 och läser just nu basår för att kanske söka till...

      Liselotte: : Hej Michelle, ja, du kan höja betyg i de kurser som du har i ditt examensbevis. Det mest realistiska alternativet är att läsa på /självstudier/ och anmäla dig till en... Läs hela svaret
    • Elsa

      Finns det något liknande program i Stockholm?

      Hej! Jag har länge letat efter en utbildning som passar mig. Och nu har jag hittat en som kallas "inredning- och butikskommunikation" på linneuniversitetet i Kalmar. Innehållet verkar vara framförallt fokus på företagsekonomi, men även en hel del på design och inredning. Gillar även att man...

      Julia: : Hej Elsa, nu är ansökningsperioden slut till våren; ansökningsperiod till hösten 2017 börjar 15 mars och tills dess kan nya utbildningar dyka upp på www.studera.nu - som... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Jobba som kurator genom att läsa sociologiprogrammet?

      Hej! Jag har sökt in till sociologiprogrammet på linnéuniversitetet i Växjö. Undrar om man kan jobba som kurator efter examen? Och vad "blir man" efter denna utbildning? Har förstått att det är skillnad på den här och socionomutbildningen.

      Mikael: : Sociolog kan arbeta som Utredare, utvärderade, researcher och projektledare både som anställd och som egen företagare/ konsult. Att man med sociologutbildningen arbetar som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga